Američki zastupnik upozorio Kongres na ‘ozbiljnu prijetnju’ navodno vezanu za Rusiju

Dva upoznata izvora rekla su Reutersu da su informacije čelnika Obavještajnog odbora povezane s Rusijom i njenim djelovanjem u svemiru. 

Republikanac Mike Turner od predsjednika Bidena zatražio da deklasificira sve informacije vezane za posljednje prijetnju po američku nacionalnu sigurnost (Rod Lamkey/Pool via REUTERS/File Photo)

Čelnik Obavještajnog odbora Zastupničkog doma SAD-a saopćio je kako je to tijelo svim članovima Kongresa dalo informacije o neodređenoj „ozbiljnoj prijetnji za nacionalnu sigurnost”, za koju izvori tvrde da je povezana s Rusijom.

„Od predsjednika Bidena tražim da deklasificira sve informacije vezane za tu prijetnju da bi Kongres, vlada i naši saveznici mogli otvoreno razgovarati o djelovanju kako bi se na nju odgovorilo”, saopćio je zastupnik republikanaca Mike Turner.

Nije dao više informacija, a njegov ured još nije komentirao njegovu objavu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Rusko djelovanje u svemiru’

Dva upoznata izvora rekla su britanskoj agenciji da su te informacije povezane s Rusijom i njenim djelovanjem u svemiru.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, također, nije htio reći više, no za četvrtak je najavio briefing za čelnike u Kongresu te kazao da je iznenađen Turnerovim saopćenjem.

Sullivan je rekao da se o toj opasnosti već zna, pa ga čudi zašto se Turner odlučio na saopćenje uoči sastanka na tu temu.

Rusija je odbacila upozorenje o novim ruskim nuklearnim sposobnostima u svemiru, nazvavši ga “zlonamjernom izmišljotinom” i trikom Bijele kuće čiji je cilj natjerati američke zakonodavce da odobre više novca za suprotstavljanje Moskvi.

Izvor: Agencije