Zastupnici AfD pod sumnjom da špijuniraju za Rusiju

Najnovija rasprava o AfD-u je pokrenuta nakon što je Ustavni sud zaključio da Mladež AfD-a ‘djeluje dokazano protuustavno’.

Političari su u više navrata kritizirali česta putovanja članova AfD-a u Rusiju i to nakon ruskog napada na Ukrajinu (Reuters)

Zastupnici Bundestaga iz redova zelenih, liberala i demokršćana upozorili su na opasnost od ruske špijunaže kroz zastupnike desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

“Za AfD je prava alternativa za Njemačku zapravo autokratska Rusija”, rekao je političar stranke Zeleni Constantin von Notz i predsjednik Parlamentarnog kontrolnog odbora.

On je objasnio da zastupnici AfD-a pokazuju “ne samo ideološku, nego i konkretnu prisnost” s diktaturama i režimima poput kineskog, ruskog, sirijskog ili onog u Sjevernoj Koreji, prenosi Hina.

Von Notz je izrazio zabrinutost da zastupnici kroz rad mnogobrojnih tijela i bez prethodne sigurnosne provjere, koja se prakticira za državne službenike u osjetljivim područjima, imaju pristup tajnim informacijama.

“To ne pogađa samo odbrambeni odbor nego i ostala radna tijela Bundestaga također i u svjetlu moguće špijunaže”, rekao je von Notz.

Česta putovanja članova AfD-a u Rusiju

Glasnogovornik Kršćansko-demokratske unije (CDU) za odbrambeno-politička pitanja Roderich Kieswetter kaže da je AfD “produžena ruka Rusije u Njemačkoj”.

“Ne možemo isključiti da zastupnici AfD-a ili njihovi zaposleni koji imaju pristup povjerljivim informacijama te informacije ne prenose dalje”, rekao je Kiesewetter.

Najnovija rasprava o AfD-u je pokrenuta nakon što je Ustavni sud zaključio da Mladež AfD-a “djeluje dokazano protuustavno”. Pritom je predsjednik Mladeži AfD-a Hannes Gnauck član osjetljivog Odbora za odbranu Bundestaga.

Početkom februara, jedan zastupnik AfD-a je otpustio jednog od svojih zaposlenih zbog njegovih proruskih aktivnosti.

Osim toga, agent njemačke obavještajne službe (BND) koji je optužen zbog špijunaže za Rusiju, kako kaže Von Notz, održava prisne veze s AfD-om.

Političari ostalih stranaka su također u više navrata kritizirali česta putovanja članova AfD-a u Rusiju i to nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Izvor: Agencije