Žalbeni sud: Sarkozy kriv za nezakonito finansiranje kampanje

Osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu dana, od koje se polovina odnosi na uvjetnu kaznu, što znači da to vrijeme ne bi bio u zatvoru, ali će vjerovatno morati nositi elektronsku narukvicu.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen je u srijedu krivim na Žalbenom sudu za nezakonito financiranje njegove reizborne kampanje 2012 (Reuters)

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen je krivim na Žalbenom sudu za nezakonito finansiranje njegove reizborne kampanje 2012, čime je potvrđena prethodna presuda nižestepenog suda, javlja Hina.

Osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu dana, od koje se polovina odnosi na uvjetnu kaznu, što znači da to vrijeme ne bi bio u zatvoru, ali će vjerovatno morati nositi elektronsku narukvicu.

Na jednogodišnju kaznu zatvora je bio osuđen 2021, ali je ta kazna suspendirana nakon što je uložio žalbu.

Sarkozy je bio predsjednik od 2007. do 2012, a usprkos nizu suđenja i istraga vezanih uz finansiranje predsjedničke kampanje i dalje je utjecajna figura među konzervativcima.

U prijateljskim je odnosima i s aktuelnim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Odlučno negirao optužbe

Uvijek je odlučno negirao optužbe da je njegova konzervativna stranka Republikanci, tada poznata kao UMP (Savez za narodni pokret), sarađivala s kompanijom za odnose s javnošću Bygmalion kako bi prikrila pravu cijenu njegove predizborne kampanje obilježenu raskošnim događanjima, do tada neviđenim u francuskoj politici.

Na sudu je krivicu prebacio na neke članove tima koji je vodio njegovu kampanju.

“Nisam izabrao nijednog dobavljača, nisam potpisao nijednu ponudu, nijedan račun”, tvrdio je Sarkozy na ročištima.

Francuska ima stroga pravila za potrošnju u kampanjama. Tužitelji tvrde da je kompanija račune slala UMP-u umjesto kampanji.

Tvrde da je Sarkozy za predizbornu kampanju 2012. potrošio 42.8 miliona eura, gotovo dvostruko više od dopuštenog.

Izvor: Agencije