UN: Ukrajini treba 8,5 milijardi eura za obnovu kulturnih i turističkih znamenitosti

UNESCO kaže da namjerno uništavanje objekata kulturne baštine, uključujući vjerske objekte i artefakte, može predstavljati ratni zločin.

Agencija UN-a je saopštila da je tokom borbi oštećeno 341 kulturno mjesto širom Ukrajine, uključujući i glavni grad Kijev te Lavov i Odesu (Reuters)

Ukrajini će tokom naredne decenije biti neophodno oko 8,5 milijardi eura za obnovu kulturnih i turističkih znamenitosti nakon početka rata u Rusiji, saopštila je Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

UNESCO je procijenio da je u oblasti kulture i turizma u Ukrajini tokom dvogodišnjeg rata izgubljeno više od 17,7 milijardi eura prihoda.

Agencija UN-a je saopštila da je tokom borbi oštećeno 341 kulturno mjesto širom Ukrajine u vrijednosti od gotovo 3,2 milijarde eura, uključujući i glavni grad Kijev te Lavov i Odesu.

“Jedno od mjesta, koje je ozbiljno oštećeno, svakako je katedrala u Odesi”, rekla je šefica Kancelarije UNESCO-a u Ukrajini Kjara Deci Bardeski, prenosi Tanjug.

Osuda ruskih snaga na Odesu

UNESCO je oštro osudio napad ruskih snaga u julu 2023. godine na historijske zgrade u centru Odese, oblasti koju je agencija UN-a prošle godine obilježila kao ugroženo mjesto svjetske baštine.

Napad je odnio najmanje dva života i oštetio nekoliko lokacija, u koje spada i Preobraženska katedrala iz 18. stoljeća, glavna pravoslavna crkva u Odesi, podsjeća AP.

UNESCO je naglasio i da namjerno uništavanje objekata kulturne baštine, uključujući vjerske objekte i artefakte, može predstavljati ratni zločin.

Izvor: Agencije