Stoltenberg: Raste ulaganje u odbranu NATO članica

Ove godine očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva posto BDP-a na odbranu, što je novi rekord i šestorostruko povećanje od 2014. godine, rekao je čelnik NATO-a.

Evropske članice će investirati ukupno 380 milijardi dolara u odbranu, što je dva posto njihovog BDP-a, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a (Reuters)

Od 2014. godine šest puta je povećan broj članica NATO-a koje izdvajaju dva posto svog BDP-a na odbranu i evropske članice, ukupno gledajući, dosegnut će ove godine taj cilj o potrošnji za odbranu, izjavio je u srijedu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ove godine očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva posto BDP-a na odbranu, što je novi rekord i šestorostruko povećanje od 2014. godine kada su samo tri članice ispunjavale taj cilj”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane država članica, prenosi Hina.

Ubrzana proizvodnja municije

Stoltenberg ističe da će evropske članice investirati ukupno 380 milijardi dolara u odbranu, što je dva posto njihovog BDP-a, ali dodaje kako će još dio članica, a koje troše manje od dva posto, morati početi više izdvajati za ovu oblast.

Naglasio je da će ministri odbrane razgovarati o daljem ubrzanju proizvodnje municije i da je samo u proteklih nekoliko mjeseci NATO potpisao ugovore vrijedne deset milijardi dolara. Između ostalog, tokom ove sedmice Njemačka je pokrenula izgradnju nove fabrike municije u Donjoj Saskoj, koja će, kada dostigne puni proizvodni kapacitet, proizvoditi 200 hiljada artiljerijskih granata godišnje.

Članice NATO-a (31), od kojih je 29 evropskih država, još 2006. su se obavezale da će dostići cilj izdvajanja dva posto svog BDP-a za vojsku, ali samo njih 11 je na tom ili nešto višem nivou.

Sjedinjene Američke Države to već traže godinama, unazad nekoliko predsjednika, a na to je na svoj uobičajeni način podsjetio bivši predsjednik Donald Trump, mogući kandidat za povratak u Bijelu kuću.

Na događaju u okviru predizborne kampanje u državi Južnoj Karolini u subotu Trump je rekao da od Rusije “neće štititi” zemlje koje ne ispunjavaju NATO-ove zahtjeve za odbrambenu potrošnju.

Nakon burnih reakcija članica saveza izjavljuje da je on u stvari “ojačao NATO.”

‘Na Zapadnom Balkanu dominiraju tenzije’

Stoltenberg se, također, osvrnuo i na Zapadni Balkan, ističući kako tu i dalje dominiraju tenzije te pozvao lidere te regije da rade na smirivanju napetosti.

“Moja glavna poruka je da se sve strane suzdrže od zapaljive retorike i bilo kakvih akcija koje mogu dodatno eskalirati tenzije u regiji”, rekao je Stoltenberg, dan uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

Šef Alijanse je poručio da je dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova neophodan kako bi strane napredovale.

“Kada je riječ o Kosovu, put naprijed je dijalog sa Srbijom uz posredovanje Evropske unije.”

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza je podsjetio da je zbog nasilja na Kosovu prošle godine NATO ojačao prisustvo za gotovo 1.000 dodatnih vojnika.

Izvor: Agencije