Republikanci u Zastupničkom domu izglasali opoziv ministra nacionalne sigurnosti Mayorkasa

Ovo je drugi slučaj u američkoj historiji, i prvi u gotovo 150 godina, da je Zastupnički dom izglasao opoziv člana predsjednikovog kabineta.

Alejandro Mayorkas odbacuje odgovornost za krizu na američkoj granici (EPA)

Zastupnički dom u kojem većinu imaju republikanci, izglasao je opoziv ministra nacionalne sigurnosti Alejandra Mayorkasa, dok se pitanje imigracije počinje nazirati kao jedna od glavnih tema na ovogodišnjim izborima, prenosi Hina.

S 214 glasova prema 213, Zastupnički dom izglasao je dva članka opoziva optužujući Mayorkasa da nije provodio američke imigracijske zakone što je, kako tvrde republikanci, dovelo do rekordnog priljeva migranata preko američko-meksičke granice i lažnih svjedočenja u Kongresu.

Ovo je drugi slučaj u američkoj historiji, i prvi u gotovo 150 godina, da je Zastupnički dom izglasao opoziv člana predsjednikovog kabineta.

Međutim, njegova smjena malo je vjerovatna jer će Senat, u kojem su u većini demokrati, glasati protiv nje.

Otkako je Biden 2021. postao predsjednik, rekordan broj migranata ilegalno je prešao granicu iz Meksika, a bivši predsjednik Donald Trump to je pitanje učinio jednom od glavnih tema svoje kampanje protiv Bidena.

“Ministar Mayorkas namjerno se i ustrajno odbijao pridržavati saveznih zakona o imigraciji, izazvavši najveću pograničnu katastrofu u američkoj historiji”, rekao je predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson nakon glasanja.

Nema dokaza za opoziv

Opoziv nije podržao nijedan demokratski zastupnik dok su se trojica republikanaca usprotivila vodstvu svoje stranke i glasala protiv.

Mayorkas je rekao da on nije odgovoran za situaciju na granici, optuživši za nju narušeni američki imigracijski sistem koji Kongres nije uspio popraviti.

“Bez i najmanjeg dokaza ili legitimnih ustavnih temelja. Zastupnički dom pod vodstvom republikanaca lažno je optužilo predanog dužnosnika koji je proveo više od 20 godina provodeći naše zakone i služeći našoj zemlji”, saopćila je glasnogovornica Ministarstva nacionalne sigurnosti Mia Ehrenberg.

Ustavni stručnjaci pa čak i neki republikanci rekli su da istraga koju je proveo Zastupnički dom nije dokazala “zločine i prekrišaje” koje američki Ustav navodi kao razloge za opoziv.

Biden je izglasavanje opoziva Mayorkasa ocijenio kao “očit čin politikanstva usmjeren protiv osobe koja časno služi državi”.

Izvor: Agencije