Palestinke u izraelskim zatvorima u katastrofalnim uvjetima

Zatvorenice su potpuno izolovane od vanjskog svijeta, nemaju nikakvu komunikaciju , a čak i za posjete advokata postoje velika ograničenja.

Komisija za pitanja zatvorenika Palestinske oslobodilačke organizacije saopćila je da šezdeset zatvorenica u izraelskom zatvoru Damon žive u katastrofalnim uvjetima (Al Jazeera)

Komisija za pitanja zatvorenika Palestinske oslobodilačke organizacije saopćila je da šezdeset zatvorenica u izraelskom zatvoru Damon žive u katastrofalnim uvjetima, prenoseći riječi jedne zatvorenice koja je rekla da je zatvor u kojem se nalaze poput „groblja za žive“.

Komisija je istakla da su zatvorenice „potpuno izolovane od vanjskog svijeta, nemaju nikakvu komunikaciju sa njim, čak i za posjete advokata postoje velika ograničenja“.

Upozorila je da su zatvorenicima od početka izraelske agresije na Pojas Gaze 7. oktobra uvedene oštre sankcije potpunim odsustvom uloge Crvenog krsta i svih humanitarnih institucija i institucija za ljudska prava te da su „zatvorenici u stvarnoj opasnosti“.

Podvrgnute torturi

Citirala je zatvorenicu Dinu Khoury (24) iz grada Haife na izraelskoj teritoriji, koja je advokatu Komisije rekla: „Živimo u grobljima za žive.“

Khoury je ispričala kako je od hapšenja 11. oktobra bila podvrgnuta „prijetnjama smrću, silovanjem, uvredama, premlaćivanju, izolaciji i lišavanju najmanjih životnih potreba”, i to pod izgovorom optužbe za „huškanje putem društvenih mreža“, prenosi Komisija.

Ispričala je: „Okupatorski vojnici su upali u moju kuću i uhapsili me. Bila sam vezanih ruku i nogu. Došao je istražitelj i rekao jednom policajcu da me odvede u sobicu kako bi me njihova omladina mogla silovati. Prijetili su da će me ubiti i ispaliti metak u glavu.“

Nastavila je: „Prebačena sam u zatvor Hasharon, gdje se nastavio niz zlostavljanja i mučenja. Prebačena sam u sobu koja je ličila na ćeliju. Bila je uska i u njoj nije bilo ničega. Prozori su bili visoki i otvoreni, sa željeznim rešetkama. Bilo je veoma hladno unutra i puno buba. Dušeci su veoma tanki i natopljeni zagađenom vodom.“

„Zatvorenice stalno bivaju pretresane skidanjem odjeće. Gotovo umiremo od hladnoće i gladi. Nema odjeće, pa čak ni sapuna, a hrana je krajnje loša“, rekla je Khoury.

Hapšenja Palestinaca na Zapadnoj obali

U saopćenju se navodi da je Khoury „doživjela napad i izgubila svijest, a kada je odvedena u ambulantu, ustanovljeno je da pati od niskog krvnog pritiska i šećera u krvi te ubrzanog rada srca, a zatvorski ljekar ju je samo savjetovao da pije vodu“.

U izraelskim zatvorima se nalazi 70 zatvorenica, prema saopćenju Komisije. Istovremeno s razornim ratom u Pojasu Gaze od 7. oktobra, Izrael sprovodi hapšenja Palestinaca na Zapadnoj obali, u Istočnom Jerusalemu i arapskim naseljima u Izraelu.

Rat u Pojasu Gaze prouzrokovao je desetke hiljada civilnih žrtava, neviđenu humanitarnu katastrofu i masovno uništenje infrastrukture, zbog čega je Izrael po prvi put od svog osnivanja, uprkos historiji ratova, izveden pred Međunarodni sud pravde pod optužbom za genocid.

Izvor: Agencije