Opozvan Bidenov šef nacionalne sigurnosti Alejandro Mayorkas: Šta sada slijedi?

Alejandro Mayorkas je opozvan u Zastupničkom domu, ali će vjerovatno biti oslobođen u Senatu, a Biden taj potez naziva neustavnim.

I sam imigrant, Alejandro Mayorkas je rođen u Havani i stigao je u Sjedinjene Američke Države 1960. nakon što su njegovi roditelji pobjegli od kubanske revolucije (Patrick T Fallon/AFP)

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država tijesnom većinom je glasao za opoziv ministra nacionalne sigurnosti Alejandra Mayorkasa nakon što su ga republikanski političari okrivili za masovne dolaske migranata i tražitelja azila na američko-meksičku granicu.

Mayorkas je optužen za “namjerno odbijanje” provedbe graničnih zakona i “kršenje povjerenja javnosti”. Ovo je prvi put u otprilike 150 godina da je ministar opozvan. Optužbe protiv njega vjerovatno će odbaciti Senat u kojem su većina demokrati.

U nastavku više o opozivu Mayorkasa i šta dalje slijedi.

Zašto je Mayorkas opozvan?

Opoziv je kulminacija višemjesečnih napada republikanaca na Mayorkasa i Demokratsku stranku zbog njihovog upravljanja graničnom sigurnošću. Više od šest miliona izbjeglica i migranata stiglo je u SAD od 2021, što imigraciju čini ključnim pitanjem na predstojećim predsjedničkim izborima u novembru.

Republikanci su optužili Bidenovu administraciju da je ukinula Trumpovu politiku sigurnosti granica za koju tvrde da odvraća migrante. Također, ističu da je politika Bidenove administracije privukla migrante.

Bidenova administracija sukobila se s guvernerom Teksasa Greggom Abbottom, pogranične države najviše pogođene migrantskim valom, o pitanju imigracije. Abbott, republikanac, glasno je kritizirao Bidenovo postupanje o pitanju imigracija.

Republikanci u Zastupničkom domu donijeli su 28. januara dva članka, optužujući Mayorkasa da je “predsjedavao bezobzirnim napuštanjem granične sigurnosti i provedbe imigracije” i “puštanje stotina hiljada ilegalnih stranaca u unutrašnjost Sjedinjenih Američkih Država”.

Ministar je proglašen krivim za “teška krivična djela i prekršaje” koji su predstavljali “namjerno i sistematsko odbijanje poštivanja zakona” o imigraciji i “narušavanje povjerenja javnosti”. Predložili su da je opoziv Mayorkasa jedina održiva opcija Kongresa.

Pokušaj Zastupničkog doma pod republikanskom kontrolom da opozove Mayorkasa 6. februara nije uspio. Glasanje u utorak tijesno je prošlo s 214 prema 213.

Šta znači opoziv?

Opoziv je postupak prema kojem zakonodavno tijelo optužuje državnog dužnosnika za nedolično ponašanje.

Samo Zastupnički dom može pokrenuti opoziv. Senat, međutim, ima ovlasti odbaciti suđenje za opoziv.

Tokom procesa opoziva Kongres može optužiti federalnog dužnosnika za “izdaju, podmićivanje ili druge teške zločine i prekršaje” i suditi mu. Definicija “teških krivičnih djela i prekršaja” odavno je osporavana budući da nije definirana u ustavu.

Zastupnički dom opozvao je samo još jednog dužnosnika kabineta – ministra rata Williama Belknapa 1876. godine – i to zbog ozbiljnih optužbi za korupciju, a ne zbog direktnog političkog neslaganja.

Šta sada slijedi?

Mayorkas za sada ostaje na svojoj poziciji jer je opoziv uglavnom simboličan.

Mayorkasa će vjerovatno osloboditi Senat pod kontrolom demokrata, većinom glasova 51-49. Za osudu nekoga potrebna je dvotrećinska većina u Senatu. S druge strane, opoziv Doma zahtijeva prostu većinu.

Svi republikanci, kao i znatan broj demokrata, morali bi glasati za osudu Mayorkasa, što je vrlo malo vjerovatan scenarij.

Očekuje se da će Senat od Zastupničkog doma dobiti članke o opozivu nakon sažetka svoje sjednice 26. februara.

Mayorkas je rekao da je u slučaju suđenja spreman braniti se u Senatu, a do tada je fokusiran na svoj posao.

Ko je Alejandro Mayorkas?

I sam imigrant, Mayorkas je rođen u Havani i stigao je u Sjedinjene Američke Države 1960. nakon što su njegovi roditelji pobjegli od kubanske revolucije. S porodicom se nastanio u Južnoj Kaliforniji i diplomirao na Kalifornijskom univerzitetu u Berkeleyu. Diplomirao je pravo na Loyola Law School 1985.

Tokom administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame bio je zamjenik ministra nacionalne sigurnosti i direktor službi za državljanstvo i imigraciju.

Mayorkas je u karijeri postigao neke historijske uspjehe. Postao je najmlađi američki advokat kojeg je imenovao bivši američki predsjednik Bill Clinton 1998. i bio je najviše pozicionirani kubanski Amerikanac pod Obaminim vodstvom. Također je pomogao u pregovorima za prvi memorandum o razumijevanju o nacionalnoj sigurnosti između SAD-a i Kube.

Mayorkasa je američki predsjednik Joe Biden imenovao ministrom nacionalne sigurnosti 2021. godine.

Kakve su reakcije na njegov opoziv?

Biden je odmah ukorio republikance za ono što je nazvao “očiglednim činom neustavne pristrasnosti koja je ciljala na časnog javnog službenika kako bi igrali sitne političke igre”.

Nakon glasanja, predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson rekao je: “Budući da ovaj ministar odbija obavljati posao za koji ga je Senat potvrdio, Zastupnički dom mora djelovati”.

Demokrati i mnogi pravni stručnjaci osporavaju da se Mayorkasov opoziv ne temelji na pitanju koje zadovoljava nivo “teških krivičnih djela i prekršaja”.

Također su rekli da Bidenova politika nije ta koja privlači više migranata na južnu granicu; priljev migranata i izbjeglica samo je aspekt višestranog pitanja, gdje ljudi rizično, po život opasno bježe od rastućih političkih, ekonomskih i klimatskih previranja u potrazi za boljim životom.

Dvadeset i pet pravnih stručnjaka nazvalo je ovaj pritisak “potpuno neopravdanim” u otvorenom pismu, a isto tako su ga ponovili i naučnici za ustavno pravo koji su, također, govorili u Kongresu protiv opoziva Donalda Trumpa.

“Republikanci će u Zastupničkom domu biti zapamćeni u historiji po gaženju Ustava radi političke koristi, a ne radi rješavanja ozbiljnih izazova na našoj granici”, rekla je Mia Ehrenberg, glasnogovornica Ministarstva nacionalne sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije