Ljudski gubici veći što su dronovi jeftiniji

Jeftini dronovi su, također, omogućili Ukrajini da napada ciljeve duboko unutar ruske teritorije.

U uvodniku britanskog lista The Guardian upozoreno je da je upotreba dronova u savremenim sukobima dosegnula neviđene razmjere te da su ljudski gubici veći što su dronovi jeftiniji (Al Jazeera)

U uvodniku britanskog lista The Guardian upozoreno je da je upotreba dronova u savremenim sukobima dosegnula neviđene razmjere te da su ljudski gubici veći što su dronovi jeftiniji.

The Guardian je objavio da je bivši američki predsjednik Barack Obama, nakon samo tri dana svog predsjedavanja, naredio prve napade dronovima. Tokom narednih osam godina, nadgledao je masovno širenje američkog programa ciljanog ubijanja pomoću dronova. Prvobitni cilj je bio da Sjedinjene Američke Države ne rizikuju živote svojih ljudi te da preciznije izvode udare bez privlačenja mnogo pažnje. Ratovi pomoću dronova su doživjeli ogroman napredak u narednim godinama, a američki program se oslanjao na skupe dronove Predator, od kojih svaki košta 12 miliona dolara, prema navodima The Guardiana.

Međutim, mnogo jeftiniji dronovi – koji su napravljeni u Turskoj, Iranu i Kini – ostavruju uspjehe, pa su i Etiopiji pomogli da brzo odbije napredovanje Tigrajskog narodnooslobodilačkog fronta. Komercijalni dronovi u Ukrajini i Mjanmaru, dizajnirani za amatere ili poljoprivrednike, koji koštaju samo nekoliko stotina dolara, mogu izvoditi napade.

Jeftiniji dronovi

Jeftini dronovi su, također, omogućili Ukrajini da napada ciljeve duboko unutar ruske teritorije. Moskva je usvojila ukrajinske tehnologije, a američka vojska, također, želi investirati u veliki broj jeftinih dronova kao i višemilionskih dronova Reaper.

The Guardian je istakao da se rizici zbog jeftinih dronova povećavaju kako se tehnologija razvija. Jedan od glavnih strahova su grupe snažnih dronova s ​​umjetnom inteligencijom, koji međusobno komuniciraju bez direktnog uplitanja ljudi. Brzo širenje ovih dronova zahtijeva ozbiljnu međunarodnu raspravu o njihovoj upotrebi, umjesto pravila samo jedne strane, navodi The Guardian.

Zaključio je da su američki dronovi pokazali kako su nenaoružani dronovi doveli do veće tajnosti vojnih misija i smanjene odgovornosti, što zahtijeva neophodnost regulisanja njihove pravilne upotrebe, uključujući ljudski nadzor i povećanje transparentnosti.

Izvor: Agencije