NATO raspravlja o podršci za Ukrajinu i izdvajanju za odbranu

Razgovore je zasjenio bivši američki predsjednik Donald Trump koji je rekao da će ‘poticati’ Rusiju ‘da čini šta god želi’ zemljama članicama NATO-a, koje ne troše dovoljno na odbranu.

U Briselu se okupljaju saveznici koji podržavaju Ukrajinu (EPA)

Članice NATO-a se u srijedu i četvrtak sastaju u Briselu kako bi raspravljale o podršci za ukrajinske ratne napore te o svojoj obavezi da za odbranu izdvajaju dva posto svog bruto domaćeg proizvoda.

Sastanak u srijedu nije službeni događaj samog NATO-a, već okupljanje saveznika koji podržavaju Ukrajinu, a koje je su organizirale Sjedinjene Američke Države.

Sastanak ministara zemalja članica Saveza bit će u četvrtak, prenosi Hina.

Razgovore u sjedištu Saveza u Briselu je zasjenio bivši američki predsjednik Donald Trump koji je u subotu svojim pristalicama na predizbornom skupu rekao da će “poticati” Rusiju “da čini šta god želi” zemljama članicama NATO-a, koje ne troše dovoljno na odbranu.

Izdvajanje za odbranu

Članice su od 2006. pristale izdvajati dva posto svog BDP-a na odbranu, no samo ih je nekoliko to postiglo.

Nakon što je Rusija proširila svoju invaziju s Krima i Donbasa na ostatak ukrajinske teritorije u februaru 2022, zemlje članice NATO-a, pri čemu se najviše istakla Njemačka, ponovno su potvrdile svoju predanost ka ostvarenju cilja iz 2006.

Njemački Bundestag je usvojio državni budžet kojim će dva posto BDP-a otpasti na odbranu 2024.

Svrha rasprava u četvrtak jeste pokušati potaknuti više savezničkih zemalja da ispune svoje obaveze.

Također, raspravljat će se o švedskom pristupanju Savezu, koje je zastalo nakon što Mađarski parlament nije ratificirao odluku o tome, do čega je došlo uprkos obećanju Vlade premijera Viktora Orbana da Mađarska neće biti posljednja zemlja članica koja će ratificirati švedsko članstvo.

Izvor: Agencije