Indonezija bira novog predsjednika

Provedba izbora veliki je zadatak u Indoneziji – osim što je četvrta u svijetu po broju stanovnika, država se proteže na 17.000 otoka i u tri vremenske zone. 

Izborni dužnosnici dostavili su izborne kutije i glasačke listiće u daleke regije (Reuters)

Birališta za predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Indoneziji otvorena su u 7 sati ujutro po mjesnom vremenu, a gotovo 205 miliona indonezijskih birača moći će dati svoj glas na približno 800.000 biračkih mjesta.

Izbori u Indoneziji smatraju se ispitom demokratskog napretka države postignutog nakon okončanja Suhartove diktature prije 25 godina.

Izbore, jedne od najvećih u svijetu, osiguravat će 25.000 policajaca, prenosi Hina.

Predsjednik na odlasku Joko Widodo vladao je tom sirovinama bogatom državom s 270 miliona stanovnika tokom decenije postojanog rasta i relativne političke stabilnosti. Widodo je Indoneziju učinio budućom bazom za multinacionalne kompanije u opskrbnim lancima za električne automobile, piše Reuters.

Ipak, Widoda se u kampanji često kritiziralo zbog navodnog političkog miješanja i pokušaja uspostavljanja političke dinastije. On nije direktno podržao nijednog predsjedničkog kandidata, no u javnosti se pojavljivao s bivšim zapovjednikom specijalnih snaga i ministrom odbrane Prabowom Subiantom, a Widodov najstariji sin njegov je kandidat za potpredsjednika.

Dvije ankete objavljene prošle sedmice pokazuju da bi Prabowo, koji pokušava postati predsjednik po treći put, mogao dobiti više od 50 posto glasova već u prvom krugu u srijedu. Rivali Anies Baswedan i Ganjar Pranowo imaju 27 i 31 postotnih bodova manje od ministra.

Widodova podrška Prabowu

Provedba izbora veliki je zadatak u Indoneziji. Osim što je četvrta u svijetu po broju stanovnika, država se proteže na 17.000 otoka i u tri vremenske zone.

Izborni dužnosnici dostavili su izborne kutije i glasačke listiće u daleke regije, u pojedinim slučajevima putujući satima brodovima, helikopterima ili kočijama. Meteorolozi istovremeno upozoravaju na ekstremne vremenske uvjete na zapadu otoka Jave na dan glasanja.

Widodova podrška Prabowu dovela je do optužbi da je prekršio izborna pravila, što on odbacuje. Aktuelni predsjednici smiju biti dio političkih kampanja ako za to ne koriste državna sredstva ili službeno radno vrijeme. Aktualni čelnici dosad su u pravilu bili neutralni.

Ured aktuelnog predsjednika odbacuje da se on upliće u izbore.

Izvor: Agencije