Bivši sudanski savjetnik za nacionalnu sigurnost: Osmislio sam etiopski državni udar i prokrijumčario Bin Ladena

Al-Fateh Urwa je govorio o tajnama atentata na bivšeg libijskog lidera Gaddafija i pokušaju nekih arapskih zemalja da uzmu učešće u slučaju, a otkrio je i detalje pokušaja atentata na Mubaraka.

Al-Fateh Urwa kaže da je Khartoum bio spreman predati Osamu bin Ladena Washingtonu pod jednim uslovom (Al Jazeera)

General-potpukovnik pilot Al-Fateh Urwa, bivši sudanski savjetnik za nacionalnu sigurnost, Al Jazeeri je otkrio tajne sudanskih obavještajnih dosijea i njihovih najvažnijih ukrštanja s arapskim i nearapskim zemljama, prije svega o etiopskom puču i krijumčarenju vođe Al-Kaide Osame bin Ladena.

Urwin govor sadrži dugi dijalog s podcastom “Afričke priče”, koji je predstavio Ahmad Faal Ould el-Din na platformi Atheer na mreži Al Jazeere.

Bivši sudanski savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao je da se Osama bin Laden sklonio u Sudan i da je Khartoum bio spreman da ga preda Washingtonu pod jednim uvjetom: da se ponude dokazi o njegovoj umiješanosti.

Istakao je da je predložio Khartoumu da Washingtonu da sljedeću ponudu: “Ako imate problem s Osamom bin Ladenom, nemojte nas optuživati. Ako imate dokaze protiv njega, dajte nam ih na uvid, preuzmite ga i sudite mu.”

Atentat na Muammara Gaddafija

Tokom intervjua objavljenog u ponedjeljak navečer, Urwa je govorio o tajnama atentata na bivšeg libijskog lidera Muammara Gaddafija i pokušaju nekih arapskih zemalja da uzmu učešće u njemu, a otkrio je i detalje pokušaja atentata na pokojnog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Govorio je i o detaljima odnosa između Sudana i Hamasa te Nacionalno-oslobodilačkog pokreta Fatah, ističući da Sudan nije u dosluhu s Izraelom u krijumčarenju Jevreja – Falaša.

Urwa je objasnio strateški značaj Roga Afrike za Sudan, otkrivajući ulogu Sudana u usponu Melesa Zenawija na vlast u Etiopiji.

Izvor: Al Jazeera