Ukrajina: Ruski zračni napad oštetio elektranu u Dnjipru

Najveći ukrajinski privatni dobavljač energije DTEK izvijestio je da je termoelektrana znatno oštećena, ali žrtava nije bilo.

I Rusija i Ukrajina pojačale su svoje zračne napade daleko od prve linije fronta posljednjih mjeseci (EPA)

Rusija je u utorak projektilima i bespilotnim letjelicama napala centralni ukrajinski grad Dnjipro, a ukrajinski dužnosnici i mediji izvijestili su kako je oštećena elektrana te je prekinuta opskrba vodom nekim stanovnicima.

Grad s nešto manje od milion stanovnika napadnut je projektilom i četiri grupe dronova koji su se približavali s juga, istoka i sjevera, objavile su Ukrajinske zračne snage na Telegramu, prenosi Hina.

Najveći ukrajinski privatni dobavljač energije DTEK izvijestio je da je termoelektrana znatno oštećena, ali žrtava nije bilo.

Opskrba vodom djelimično obustavljena

Kompanija nije rekla gdje se elektrana nalazi, ali je dnjiprovsko vodovodno preduzeće na Telegramu objavilo da je “zbog nestanka struje” opskrba vodom djelimično obustavljena, a ukrajinski mediji navode da je pogođena elektrana u Dnjipru.

Gradonačelnik Dnjipra Boris Filatov rekao je da je pogođena infrastruktura, ali nije dao više detalja.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje, a Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

I Rusija i Ukrajina pojačale su svoje zračne napade daleko od prve linije fronta posljednjih mjeseci, ciljajući kritičnu energetsku, vojnu i saobraćajnu infrastrukturu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada