Trump tvrdi da je ‘NATO učinio jakim’ nakon bijesnih reakcija članica saveza

Američki predsjednički kandidat rekao je da od Rusije ‘neće štititi’ zemlje koje ne ispunjavaju finansijske obaveze prema NATO-u.

U Evropi su još svježa sjećanja na skepticizam Donalda Trumpa prema transatlantskom savezu (Reuters)

Američki predsjednički kandidat Donald Trump je izjavio da je “NATO učinio jakim” tokom svog predsjedničkog mandata nakon što je njegov poziv Rusiji da napadne zemlje članice odbrambenog saveza koje ne ispunjavaju finansijske obaveze izazvao burne reakcije.

“Učinio sam NATO jakim”, napisao je velikim slovima republikanski favorit za američke predsjedničke izbore 2024. na društvenoj mreži Truth Social, čiji je osnivač.

“Kada sam rekao da 20 zemalja koje nisu plaćale svoj pošteni udio moraju platiti i da, ako ne plate, neće imati vojnu zaštitu Sjedinjenih Američkih država (SAD), novac je počeo stizati”, rekao je Trump.

“Nakon toliko godina, otkako su Sjedinjene Američke Države plaćale za druge, bio je to krasan prizor, ali sada, kada nije bilo mene da kažem da moraju platiti, oni opet po starom”, dodao je.

Svježa sjećanja na Trumpov skepticizam

Na događaju u okviru predizborne kampanje u državi Južnoj Karolini u subotu Trump je rekao da od Rusije “neće štititi” zemlje koje ne ispunjavaju NATO-ove zahtjeve za odbrambenu potrošnju.

“Zapravo, ohrabrio bih ih da rade šta god žele”, poručio je Trump, aludirajući na Rusiju i pitanje obaveze saveza o kolektivnoj odbrani.

Ostaje nejasno je li Trump ikada vodio takav razgovor s predsjednikom neke druge države, piše dpa, a prenosi Hina.

Trumpov komentar izazvao je burne reakcije u Evropi, gdje su još svježa sjećanja na njegov skepticizam prema transatlantskom savezu.

Izazvao je reakcije i 2017. godine kada je NATO nazvao “zastarjelim”, a tokom svog predsjedničkog mandata često je optuživao da SAD plaća nepravedan udio kao član.

Izvor: Agencije