Svjetska štampa: Netanyahu je prekršio sva pravila, a svijet se više nije u stanju nositi s njim

Izraelski list Haaretz navodi da cijeli svijet osjeća očaj zbog Netanyahua, ‘osim novog populističkog i ekscentričnog argentinskog predsjednika’.

Sudbina Rafaha je povećala napetost između Netanyahuove vlade i administracije američkog predsjednika Joea Bidena, piše Financial Times (EPA)

Svjetska štampa se bavi pitanjem napada izraelske vojske na grad Rafah, na jugu Pojasa Gaze, koji je, kako kažu, postao posljednje utočište za raseljene Palestince. Napominju da je cijeli svijet nesposoban da se nosi s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahu.

Francuske novine Le Monde navode da je Rafah, u kojem je smješteno više od milion raseljenih osoba, na meti izraelskog bombardiranja, zbog čega su deseci osoba prebačeni u Kuvajtsku bolnicu u ponedjeljak rano ujutro. Uporedo s takvim dešavanjima, izraelske sigurnosne službe saopćile su da su oslobođena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze tokom vojne operacije.

Britanski list Financial Times, pak, navodi da izraelski napad na Rafah dolazi u vrijeme sve veće međunarodne zabrinutosti od šireg vojnog prodora u grad u kojem živi više od milion raseljenih ljudi. Izraelski zvaničnici kažu da je to posljednje veliko naseljeno središte pod kontrolom Hamasa.

Rastu tenzije između Washingtona i Netanyahua

Financial Times ističe da je sudbina Rafaha u posljednje vrijeme povećala napetost između Netanyahuove vlade i administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

U članku u Wall Street Journalu se navodi da bi proces oslobađanja dvojice talaca mogao pomoći izraelskom premijeru da ostvari pobjedu na domaćoj sceni kako bi se suprotstavio međunarodnim pritiscima da okonča rat, imajući u vidu njegovo neslaganje sa Sjedinjenim Američkim Državama o proširenju vojne operacije u Rafahu. U članku se navodi da razmjeri ljudskih gubitaka usljed takve operacije, također, mogu potvrditi koliko je složeno voditi operaciju velikih razmjera u gusto naseljenom gradu.

U članku u izraelskom listu Haaretz navodi se da cijeli svijet osjeća očaj zbog Netanyahua, “osim novog populističkog i ekscentričnog argentinskog predsjednika”.

U članku se navodi da su neki ministri iz Ratnog kabineta, poput Bennyja Gantza i Gadija Eisenkota, isfrustrirani te kako, “naravno, Joe Biden, cijela američka administracija i Evropska unija osjećaju frustraciju zbog Netanyahua”.

U članku se navodi da je Netanyahu “u potpunosti prekršio pravila demokratske i diktatorske igre i postao hibridno stvorenje na koje cijeli svijet gleda s očajem i s kojim se nije u stanju efikasno nositi”.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada