Šef Mossada predvodi izraelsku delegaciju u Kairu, Washington šalje Burnsa

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak kazale kako je još moguće da Hamas i Izrael postignu sporazume o razmjeni zatvorenika i primirju.

Izvori upoznati s razvojem događaja rekli su kako se očekuje da Burns stigne u Kairo u utorak, kako bi održao novu rundu pregovora o sporazumu uz posredovanje Katara (AFP)

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da će delegacija na čelu sa šefom Izraelske vanjske obavještajne službe (Mossad) Davidom Barneom u srijedu otputovati u Kairo, dok će direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns tamo biti već danas (u utorak), kako bi učestvovao u pregovorima.

U toku je katarsko-egipatsko posredovanje za postizanje sporazuma o razmjeni zatočenika i uspostavljanju primirja u Gazi.

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su kazale kako je još moguće da Hamas i Izrael postignu sporazume o razmjeni zatvorenika i primirju.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller je rekao: “Postojao je niz neodrživih odredbi u prijedlogu koji je došao kao odgovor Hamasa, ali vjerujemo da je postizanje sporazuma moguće i nastavit ćemo s naporima kako bismo ga postigli.

Miller je dodao kako Amerika vjeruje da će se polučiti ogromne koristi od postizanja primirja i dogovora o zarobljenicima, “ne samo za taoce koji će biti oslobođeni već i za humanitarne napore u Gazi i mogućnost da počnemo s traženjem stvarnog i trajnog rješenja za ovaj sukob”.

Izrael će poslati delegaciju u Kairo na čelu sa šefom Mossada Barneom, šefom Izraelske agencije za unutrašnju sigurnost (Shin Bet) Ronenom Barom i general-majorom vojske Nitzanom Alonom.

Stav Izraela

Izraelski zvaničnici su prošle subote rekli da uspjeh pregovora u Kairu zavisi od sposobnosti Egipta i Katara da uvjere Hamas da “povuče velike zahtjeve koje je postavio” i da “pristane na pregovore na temeljima Pariskog plana”, koji je postignut prije dvije sedmice.

Prijedlog, koji je prvi put iznesen tokom pregovora koji su održani u Parizu, gdje su se okupili Burns i visoki izraelski, katarski i egipatski zvaničnici, predviđa privremeni prekid borbi i razmjenu zatočenika između dvije strane.

Hamas je odgovorio da načelno prihvata prijedlog, ali je zatražio oslobađanje istaknutih palestinskih zatvorenika i povlačenje izraelskih okupacijskih snaga iz gradova u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je zahtjeve Hamasa i obećao “smrtonosni udarac” ovom pokretu.

Izvori upoznati s razvojem događaja rekli su da se očekuje da Burns stigne u Kairo u utorak, kako bi održao novu rundu pregovora o sporazumu uz posredovanje Katara.

Izrael je sinoć pokrenuo intenzivne zračne napade na Rafah, ubivši više od 100 Palestinaca, tvrdeći da je uspio osloboditi dvojicu od najmanje 130 zarobljenika zatočenih u Pojasu Gaze, prema podacima njegove vojske.

Dodatna patnja

Izrael insistira na izvođenju kopnene operacije u Rafahu, južnoj Gazi, dok SAD i zapadne zemlje upozoravaju na posljedice pokretanja napada po više od milion Palestinaca koji su stacionirani u tom gradu, nakon što su pobjegli od razornog rata koji je Izrael pokrenuo u sjevernom dijelu Pojasu Gaze, usljed kojeg je, do sada, ubijeno više od 28.000 Palestinaca.

Miller je rekao: “Naša procjena je da ovaj zračni napad nije početak napada velikih razmjera u Rafahu.” Dodao je da će Washington, tokom vikenda, jasno staviti do znanja da ne podržava pokretanje velike vojne operacije u Rafahu “bez kredibilnog plana”.

Američki zvaničnik je rekao da izraelski napadi na Rafah, u južnom dijelu Pojasa Gaze, ne bi trebali utjecati na pregovore o postizanju sporazuma o primirju i oslobađanju zatočenika.

Dodao je da svaka vojna akcija u Rafahu mora biti praćena pouzdanom strategijom za zaštitu više od milion ljudi te uz garancije pružanja pomoći Palestincima.

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) saopćilo je da razgovara sa Izraelcima o važnosti uzimanja u obzir sigurnosti civila u okviru njihovih vojnih planova, ukazujući da ne želi vidjeti bilo kakve dodatne humanitarne patnje stanovnika Gaza.

U tom kontekstu, demokratska predstavnica Pramila Jayapal rekla je kako je vrijeme da američki predsjednik Joe Biden i Kongres javno odbiju pružati bilo kakvu vojnu pomoć Izraelu.

Demokratski senator Chris Van Hollen je, također, pozvao predsjednika Bidena da Izraelu ne šalje nikakvo oružje, osim ako ne dozvoli dostavljanje više pomoći Gazi.

Kazao je da djeca u Gazi umiru zbog namjernog uskraćivanja hrane, što predstavlja ratni zločin, pozivajući Bidena da traži od Netanyahua da odmah dozvoli ulazak više hrane i zaliha u Gazu, s obzirom na to “da nam je Netanyahu uvijek zahvaljivao na vojnoj pomoći, u isto vrijeme odbijajući naše zahtjeve da se zaštite civili”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada