SAD zaplijenio avion koji je Iran prodao Venecueli

Sjedinjene Američke Države (SAD) tvrde da je Iran prekršio svoje sankcije kada je prodao jumbo jet Venezueli.

Boeing 747 u vlasništvu Venecuele kojim upravlja venecuelanska državna teretna kompanija Emtrasur (AP)

Sjedinjene Američke Države zaplijenile su teretni avion Boeing 747, koji je Iran prodao državnoj aviokompaniji Venecuele, što je izazvalo osudu Teherana.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je preuzelo kontrolu nad avionom nakon što ga je Argentina prizemljila prije 18 mjeseci.

Washington kaže da su prodajom aviona Venecueli 2022. godine prekršene njegove sankcije protiv Teherana.

SAD je uveo sankcije iranskoj aviokompaniji Mahan Air zbog njene povezanosti s Korpusom čuvara islamske revolucije (IRGC).

“Prodajom aviona venecuelanskom Emtrasuru, Mahan Air je prekršio te sankcije”, dodaje Washington.

Nakon sporazuma, Argentina je prizemljila jumbo jet u julu 2022. godine.

“Mahan Air, poznat po prijevozu oružja i boraca za Korpus čuvara islamske revolucije i Hezbollaha, prekršio je naša izvozna ograničenja prodajom ovog aviona venecuelanskom teretnom zračnom prijevozniku. Sada je u vlasništvu Vlade SAD-a”, poručio je Matthew S. Axelrod, pomoćnik državnog sekretara zaduženog za provedbu izvoza.

Otkako je SAD 2019. godine počeo nametati svoje najoštrije jednostrane sankcije Iranu, Washington je tretirao IRGC – ključnu vojnu i ekonomsku komponentu establišmenta u Iranu, kao “stranu terorističku organizaciju”.

Kome će avion pripasti?

Iran je brzo osudio ovaj američki potez. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani ocijenio je odluku kao “ilegalnu”, naglašavajući kako krši Povelju Ujedinjenih naroda. Između ostalog, obećao je pomoći Caracasu da vrati sporni Boeing.

“Islamska Republika Iran najavljuje svoju čvrstu podršku pravnim i diplomatskim naporima Venecuele da povrati vlasništvo i omogući pristup imovini zemlje”, rekao je.

Vlada Venecuele nazvala je zapljenu “sramnom operacijom” i obećala da će “poduzeti sve radnje da se čim prije postigne pravda i osigura vraćanje aviona pravom vlasniku” bez preciziranja na koji će to način uraditi.

Administracija teheranskog saveznika Nicolasa Madura osudila je Argentinu zbog “dosluha” sa SAD-om i kršenja međunarodnih aeronautičkih propisa i prava Emtrasura.

Američko ministarstvo pravosuđa citiralo je sudske dokumente u kojima se navodi da je registrovani kapetan aviona bivši komandant IRGC-a, dioničar i član odbora Fars Air Qeshma, za koju SAD kaže da je povezana s inozemnim operacijama snaga Quds, ogranaka IRGC-a zaduženog za operacije izvan Irana.

Otkako su argentinske vlasti prizemljile avion, SAD pokušava da ga preuzme.

Američko ministarstvo pravosuđa saopćilo je da će se ovaj slučaj riješiti nakon što avion američke proizvodnje stigne na Floridu.

Izvor: Al Jazeera