Razgovor s MMF-om o finansiranju Ukrajine

Ukrajinski premijer Denis Šmihal razgovarao je s timom Međunarodnog monetarnog fonda o provođenju reformi i finansiranju Ukrajine za ovu godinu.

Šmihal je obavijestio sagovornike o radu u pravcu konfiskacije zamrznute ruske imovine (EPA)

Ukrajinski premijer Denis Šmihal razgovarao je s timom Međunarodnog monetarnog fonda na čelu s Umom Ramakrishnan o provođenju reformi i finansiranju Ukrajine za ovu godinu, prenosi Tanjug.

“Hvala na uspješnoj drugoj reviziji proširenog aranžmana za 15,6 milijardi dolara. Razgovarano je o provođenju reformi i finansiranju Ukrajine za ovu godinu. Vlada vrijedno radi s partnerima u tom pravcu. Imamo pozitivnu odluku u vezi s Ukrajinom od 50 milijardi eura, uz podršku zemalja G7”, napisao je on na Telegramu.

Prema njegovim riječima, tokom sastanka je konstatovana efikasnost ukrajinskog žitnog koridora i njegov pozitivan utjecaj na ekonomiju.

“Naveli smo tačke rasta BDP-a, uključujući i razvoj odbrambeno-industrijskog kompleksa. Imamo značajan potencijal”, dodao je premijer Ukrajine, prenosi Ukrinform.

MMF jedan od najvećih partnera Ukrajine

Šmihal je, također, obavijestio sagovornike o radu u pravcu konfiskacije zamrznute ruske imovine.

“Ove godine očekujemo da zajedno s našim partnerima izradimo mehanizam koji će nam omogućiti da ta sredstva usmjerimo za oporavak naše zemlje”, naglasio je šef Vlade.

Istakao je da je MMF jedan od najvećih finansijskih partnera Ukrajine.

“Ukupno, za 2022 – 2023, fond je Ukrajini osigurao više od sedam milijardi dolara. Ove godine očekujemo 5,4 milijarde dolara od MMF-a. Radimo sistematski na osiguranju makroekonomske stabilnosti”, istakao je Šmihal.

Tim MMF-a je počeo sastanke u Kijevu s predstavnicima ukrajinskih vlasti i drugih partnera.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada