Oslobođeni izraelski zatvorenici: Bili smo kod jedne porodice u Rafahu i nismo bili mučeni

Fernando Marman i Louis Har vratili su se u zemlju u dobrom stanju, iako su bili u pritvoru kod neke porodice u Rafahu 129 dana, objavio je Yedioth Ahronoth.

Dvojica oslobođenih zatvorenika, prema onome što je objavila izraelska vojska (Reuters)

Fernando Marman i Louis Har rekli su da su kuhali za porodicu koja ih je držala u pritvoru te da su živjeli uglavnom od domaćeg hljeba i bijelog sira, zbog čega su mnogo smršali.

Ispričali su da tokom 129 dana pritvora nisu vidjeli sunčevu svjetlost te da su domaćinima rekli da su Argentinci i s njima su razgovarali o fudbalu.

Ovo je objavljeno u novinama Yedioth Ahronoth u izvještaju Adira Yanka, Yaela Chichanovera i Yoava Zeitouna. Na početku izvještaja stoji da su se Fernando Simon Marman i Louis Har vratili u zemlju u dobrom stanju, iako su bili u pritvoru kod neke porodice u Rafahu 129 dana.

Prema izvještaju, izraelske specijalne snage ušle su na drugi sprat jedne građevine usred razmjene vatre i pod okriljem zračnih napada uspjele su izvući dvojicu zatvorenika.

Rođaci oslobođenih zatvorenika rekli su da su njih dvojica nedavno popili neke lijekove i da ih nisu tukli, ali su se vratili vrlo slabi. U pritvoru nisu nikako gledali vijesti, osim jedanput na Al Jazeeri, a u posljednjim sedmicama bili su na istom mjestu.

Ponovo sa svojim porodicama

Od njihovih porodica saznajemo da su spavali kada su izraelske snage došle da ih spase, a prije nego što su shvatili da su u rukama Izraelaca, bili su sigurni da će tu umrijeti.

Rekli su da je njihovo spašavanje bilo potpuno iznenađenje, a Fernandova sestrična je rekla: “Vidim da su dobro. Polako se počinju privikavati na ono što im se dogodilo u protekla četiri mjeseca.”

Dvojica bivših zatvorenika spojili su se sa svojim porodicama u bolnici Sheba u ponedeljak ujutro, navodi se u novinama Yedioth Ahronoth.

Clara Marman, koja je puštena ranije, rekla je da je “bila s njima u nekom tunelu prije nego što je puštena”.

Izvor: Agencije