MEE: Dronovi ‘ubice’ indijske proizvodnje stižu Izraelcima za napad na Gazu

Isporuka ovih dronova dolazi u trenutku izraelskih zračnih udara na grad Rafah i priprema okupatorske vojske za veliki napad na gusto naseljeno urbano područje.

Indijski dron Hermes 900 proizvodi se u Hyderabadu (društvene mreže)

Izraelska vojska će svojoj floti dronova dodati indijske dronove Hermes 900, što je potez za koji aktivisti za ljudska prava i analitičari kažu da će povećati saučesništvo Indije u izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

Isporuka ovih dronova dolazi u trenutku izraelskih zračnih udara na grad Rafah i priprema okupatorske vojske za veliki napad na gusto naseljeno urbano područje.

Analitičari kažu, prenosi dopisnik za Middle East Eye iz New Yorka, da su dronovi bili jedan od glavnih stubova izraelske vojske u njenoj agresiji na Gazu, jer se koriste za prikupljanje obavještajnih podataka i za izvođenje napada na palestinske civile i njihove domove.

MEE navodi da dronovi Hermes 900 mogu letjeti više od 30 sati, a obično se koriste u raznim vojnim operacijama, poput izviđačkih misija i zračnog bombardiranja. Prvi put su upotrijebljeni 2014. godine u izraelskom ratu u Pojasu Gaze, u kojem je stradalo 2.000 Palestinaca, a ranjeno 10.000.

Hermes 900, poznat u Izraelu kao Hermes 900 Kochav ili “Zvijezda”, od tada predstavlja zlatni standard u kategoriji dronova “srednjeg dometa i duge izdržljivosti”. To je jedan od četiri smrtonosna drona ili “ubice” koje koristi Izrael.

Saučesništvo

Hermes 900 ima dokumentovanu historiju upotrebe u regiji, a Izrael stalno koristi razna vojna sredstva, kako za nadzor tako i za ciljane napade unutar Gaze. Nažalost, vrlo je vjerovatno da će dronovi Adani-Elbit biti u Gazi”, rekao je indijski  analitičar Girish Lingana za Middle East Eye.

Dopisnik je za Middle East Eye istakao da je 2. februara Izrael primio 20 dronova Hermes 900 proizvodnog kompleksa Adani Elbit Advanced Systems India, koji predstavlja zajedničko ulaganje indijske kompanije Adani Defense i izraelske kompanije Elbit Systems.

Dodao je da, iako nijedna zemlja nije javno priznala transfer dronova indijske proizvodnje u Izrael, jedan izvor iz kompanije Adani je potvrdio za indijsku web-stranicu The Wire da su dronovi izvezeni u Izrael.

Prenio je riječi aktivista za ljudska prava i odbrambenih analitičara, koji kažu da sporazum o dronovima potvrđuje sve veće saučesništvo Indije u agresiji nad Palestincima, naglašavajući napredne ekonomske i vojne odnose između ove dvije zemlje.

Pravne i etičke dileme

Koordinator vojnog embarga u Palestinskom nacionalnom komitetu za bojkot Izraela, Shir Hever, opisao je približavanje Indije Izraelu tokom ovog perioda sramotnim, s obzirom na dugu historiju Indije pod kolonijalnom vlašću.

“Dronovi Hermes 900 koriste se za bombardovanje bespomoćnih civila u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali”, rekao je Hever za MEE.

Analitičar Lingana je rekao, prenosi MEE, da će partnerstvo u dronovima između Indije i Izraela vjerovatno pokrenuti mnoge pravne i etičke dileme za Indiju, budući da se pojavilo mnogo informacija o aktuelnim događajima u Gazi. Na primjer, godinama nakon izraelske agresije na Gazu 2014. godine, Centar za ljudska prava Al-Mizan dokazao je da su izraelski dronovi uzrokovali oko 37 posto palestinskih žrtava.

“Kada Indija isporučuje bespilotne letjelice Izraelu, to postaje indirektno povezano sa bilo kojim operacijama koje te bespilotne letjelice izvode u Gazi”, rekao je Lingana. “Ovo briše granicu između dobavljača i potencijalnog partnera, iako Indija nema direktnu kontrolu nad korištenjem dronova”, dodao je.

Izvor: Agencije