‘Najgori sigurnosni proboj u historiji zemlje’: Izraelski oficir špijunirao svoju vojsku tokom rata u Gazi?

Prema tužilaštvu, optuženi je u periodu od 7. do 15. oktobra prošle godine u više navrata bio prisutan na osjetljivim mjestima, poput komandnih štabova, operativnih centara i ratnih štabova.

Optuženi se predstavljao kao kapetan kojeg je poslala vojna formacija i na nezakonit način pribavio informacije najvišeg stepena povjerljivosti (Al Jazeera/izraelska štampa)

Izraelski portal Walla otkriva detalje o slučaju koji je zaokupio pažnju izraelske javnosti, opisujući ga kao najgori sigurnosni proboj u historiji Izraela. Okružni sud u Beershebi dozvolio je da se objave novi detalji u slučaju koji je otkriven prošlog mjeseca.

Rezervni oficir, čije ime još nije objavljeno, uspio je sedmicama obilaziti vojne baze u koje nije imao pravo ulaska, gdje je dobio veoma osjetljive i povjerljive informacije. Između ostalog, uspio je doći do informacija o rasporedu snaga, a zatim ih predao vojnom i civilnom osoblju. Oficir je uhapšen i izveden pred sud pod optužbom za špijunažu i lažno predstavljanje.

Portal otkriva, kako je to opisao, “još jedan od aspekata haosa” koji je vladao u Južnoj komandi izraelske okupacijske vojske u prvim danima rata u Pojasu Gaze.

Kako se navodi na portalu, uhapšeni Izraelac je prethodno šest godina služio u više jedinica u izraelskoj vojsci. U vrijeme izvršenja krivičnih djela služio je kao rezervni oficir s činom potporučnika.

Lažno predstavljanje i činovi

Optuženi se, prema optužnici, jedne prilike predstavljao kao kapetan kojeg je poslala vojna formacija i na nezakonit način pribavio informacije najvišeg stepena povjerljivosti. Zatim je te tajne podatke dokumentirao na različite načine, a u nekoliko navrata ih je dijelio s civilnim i vojnim službenicima koji nisu imali pravo na uvid u te podatke.

Tužilaštvo je navelo da se optuženi sastao s vojnikinjom na njenom radnom mjestu, tvrdeći da je došao pružiti pomoć. Obaviješten je da mora pribaviti dozvolu od službenika informacijske sigurnosti. Iskoristio je to što mu je vojnikinja dala svoj mobilni uređaj, kako bi upisao svoj broj u njenu kontakt listu, da pošalje dvije WhatsApp poruke bez njenog znanja.

Prema tužilaštvu, svrha poruka je bila da uvjeri vojnike i oficire da je ovlašten rješavati pitanja u operativnim štabovima u Južnoj komandi. Između ostalog, razgovarao je s rezervistom o povjerljivim i strogo povjerljivim materijalima i uspio je snimiti njihov razgovor pomoću mobilnog telefona.

Pod pritiskom rata

Kako prenosi portal Walla, tužilaštvo je saopćilo da je optuženi rezervni oficir iskoristio pritisak pod kojim su se nalazili vojnici zbog rata u Gazi da dobije ono što želi. Dolazio je prevarom do dozvola, a jedna od njih je dopuštala, naprimjer, uvođenje dvije osobe koje nisu vojnici u vojnu bazu, iako nisu imali pravo ući.

 

Ta špijunska aktivnost je nastavljena sve dok optuženi nije uhapšen 15. oktobra, kada se dopisivao s oficirkom kojoj se predstavio kao operativni oficir čiji je zadatak regrutacija rezervnih vojnika s odgovarajućim kvalifikacijama. Tokom prepiske joj je prenio informacije koje nije bila ovlaštena primati.

Prema tužilaštvu, optuženi je u periodu od 7. do 15. oktobra prošle godine u više navrata bio prisutan na osjetljivim mjestima, poput komandnih štabova, operativnih centara i ratnih štabova u koje nije smio ulaziti.

Uspio je pribaviti, prikupiti i zapisati tajne informacije svojim mobilnim uređajem, uključujući sredstva koja su na raspolaganju vojsci, zatim sredstva koja im nedostaju te objašnjenja o vojnim sposobnostima koja su klasificirana kao ”povjerljiva”.

Izvor: Al Jazeera