FT: Firme iz Srbije na spisku novih sankcija EU-a

Očekuje se da će novi paket sankcija biti odobren uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Ako članice EU-a odobre plan, to će biti prvi put da su preduzeća u kontinentalnoj Kini i Indiji, također, pogođena sankcijama Unije (Reuters)

Evropska unija priprema nove sankcije za kineske i indijske kompanije zbog veza s Rusijom, a na spisku “novih imena” su i preduzeća u Srbiji, Šri Lanki, Turskoj, Tajlandu i Kazahstanu, objavio je Financial Times, a prenosi Beta.

Brisel predlaže uvođenje sankcija za tri kineske kompanije i jednu indijsku u okviru najnovijih mjera, što bi trebalo zadati udarac “ruskoj ratnoj mašini”.

Prema predloženim mjerama, evropskim kompanijama bi bilo zabranjeno poslovanje s navedenim kompanijama.

Brisel nastoji spriječiti svako zaobilaženje nametnutih ograničenja, posebno kada je riječ o nabavci elektronskih komponenata koje bi se mogle prenamijeniti za upotrebu u sistemima naoružanja.

“Također je prikladno da se na tu listu uvrste i neki drugi subjekti u trećim zemljama, koji indirektno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks… trgovinom takvim komponentama”, zajedno s više ruskih kompanija, navodi se u dokumentu.

Sankcije zbog podrške Rusiji

Prijedlog bi, također, zabranio izvoz u Rusiju komponenti za pravljenje dronova.

Paket sankcija, za koji se očekuje da će biti odobren uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara bio bi 13. koji je Unija usvojila.

Na listi pod sankcijama bit će ukupno 643 firme, ako prijedlog bude usvojen.

“Nova imena uključuju i preduzeća u Šri Lanki, Turskoj, Tajlandu, Srbiji i Kazahstanu”, piše FT.

Ako članice EU-a odobre plan, to će biti prvi put da su preduzeća u kontinentalnoj Kini i Indiji pogođena sankcijama Unije.

Te kompanije, zajedno s jednom u Hong Kongu, nalaze se među 21 navedenim subjektom u dokumentu Evropske komisije, u koji je FT imao uvid, a o kojem je izvijestio i Bloomberg.

Diplomate očekuju da će više od 200 pojedinaca biti stavljeno pod sankcije u budućim nacrtima prijedloga.

Komisija je odbila komentarisati pisanja medija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada