Francuska optužuje Rusiju za kampanju dezinformisanja

Zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova kažu da je Rusija intenzivirala kampanju informativnog manipulisanja i dovođenja u zabludu, na čijoj su meti saveznici Kijeva na Zapadu.

Francuski zvaničnici kažu da ruska kampanja dezinformisanja ide dalje od rata u Ukrajini. (EPA)

Zvaničnici Vlade Francuske optužili su danas Rusiju za rukovođenje višegodišnjom kampanjom online dezinformisanja protiv zapadnih saveznika Ukrajine i ukazali da je ona intenzivirana u godini osjetljivih izbora koji se očekuju u Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Ta optužba je izrečena pred drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, koja je dovela do rata između dvije bivše sovjetske republike, prenosi Beta.

Zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova Francuske rekli su na konferenciji za novinare da je Rusija intenzivirala kampanju informativnog manipulisanja i dovođenja u zabludu, na čijoj su meti saveznici Kijeva na Zapadu, a među njima Poljska, Njemačka i Francuska.

Za takve poruke, koje se mogu vidjeti na društvenim mrežama kao što je X (bivši Twitter) i na stranicama kao što je Sputnjik, oni su kazali da su “masivne u svojim razmjerama” i “kompleksne u svojoj strukturi”.

Prema njihovim riječima, cilj kampanje dezinformisanja Kremlja ostao je isti: da se preuveličaju uspjesi Rusije na ratištu u Ukrajini, opravda njena invazija, diskredituje ili obezvrijedi ukrajinski vojni otpor, podrije otpornost ukrajinskog stanovništva na svakodnevne ruske napade na gradove i sela te da se razbije zapadna vojna podrška Ukrajini, a ako se snabdijevanje Kijeva oružjem ne može spriječiti, onda da se uspori.

Zbuniti i zastrašiti birače

Francuski zvaničnici kažu da ruska kampanja dezinformisanja ide dalje od rata u Ukrajini.

Kako oni ističu, u godini visokorizičnih izbora u Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji i SAD-u, Rusija ide na to da zbuni i zastraši glasače, diskredituje pojedine kandidate, a druge podrži i da podrije održavanje krupnih sportskih dešavanja kao što su Olimpijske igre u Parizu i Evropsko fudbalsko prvenstvo u Njemačkoj.

Prošlog mjeseca su sigurnosni zvaničnici Francuske, vjernog saveznika Ukrajine, rekli da je njihova zemlja bila meta ruske dezinformacijske kampanje nakon što je predsjednik Francuske Emmanuel Macron ponovio podršku Kijevu.

Prethodne godine, francuska agencija za borbu protiv stranog digitalnog miješanja VIGNUM saopštila je da je Francuska na meti te kampanje i da tragovi vode do “ruskih pojedinaca, kompanija, državnih entiteta ili entiteta povezanih s ruskom državom”.

Agencija je detektovala stranicu koja doslovno imitira stranicu Ministarstva vanjskih poslova Francuske i reagovala je “zaštitnim i preventivnim mjerama”, naveo je VIGNUM u prošlogodišnjem izvještaju.

Izvor: Agencije