Ukrajina tvrdi da ruske snage koriste Muskov Starlink putem trećih zemalja

Vojni službenik Andrij Jusov rekao je da se radi na tome da se spriječe ruske snage u korištenju satelitskih internetskih terminala, koje je proizveo SpaceX u vlasništvu Elona Muska.

Starlink tvrdi da ne posluje s ruskom vladom niti vojskom (Reuters)

Ruske snage dobijaju pristup Starlinkovim satelitima nezakonito putem trećih zemalja i sve ga češće koriste na bojnom polju, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinske vojno-obavještajne službe za Reuters, ne navodeći detalje o takvim saznanjima.

Vojni službenik Andrij Jusov rekao je da se radi na tome da se spriječe ruske snage u korištenju satelitskih internetskih terminala, koje je proizveo SpaceX u vlasništvu Elona Muska, za koordinaciju napada u okupiranim dijelovima Ukrajine, prenosi Hina.

“Krijumčarenje iz trećih zemalja”, rekao je Jusov, na pitanje kako ruske snage nabavljaju te uređaje.

Upotreba u porastu

“Upotreba na bojnom polju je porasla”, dodao je Jusov.

Na pitanje pokušava li Ukrajina to prekinuti, rekao je: “Da, radi se na tome.”

Kremlj je u ponedjeljak potvrdio da terminali nisu certificirani za korištenje u Rusiji niti da se službeno nabavljaju i prema tome se ne mogu koristiti. Starlink tvrdi da ne posluje s ruskom vladom niti vojskom.

U saopćenju od 8. februara, Starlinkovi terminali nisu aktivni u Rusiji i SpaceX nikada nije prodao niti oglašavao uslugu u Rusiji niti isporučivao opremu lokacijama u Rusiji.

Starlinkovi terminali, koji pružaju uslugu brze internetske veze, poslani su kako bi pomogli Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. i ključni su za ukrajinske komunikacije na ratištu.

Izvor: Agencije