Svjedočenja zatvorenika iz Gaze: ‘Doveli su civile da mobitelima snimaju torturu nad nama’

HRM je dobio šokantna svjedočenja palestinskih zatvorenika koji su nedavno pušteni, a koji su bili izloženi javnom mučenju bez odjeće, premlaćivani i vrijeđani na arapskom jeziku.

Izraelska vojska je palestinske zatvorenike premlaćivala metalnim i električnim palicama i poljevanjem vrelom vodom po glavi (Getty)

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava (HRM) objavio je uznemirujuću vijest u vezi sa izraelskim okupacionim zatvorima, kada je otkrio da je izraelska vojska pozivala grupe izraelskih civila da prisustvuju obračunima sa palestinskim zatvorenicima kako bi svjedočili i dokumentirali torture koje vrše nad njima.

HRM je dobio šokantna svjedočenja palestinskih zatvorenika koji su nedavno pušteni, a koji su potvrdili da je izraelska vojska pozivala izraelske civile, njih 10-20 u grupi, da prisustvuju mučenju i okrutnom postupanju prema njima.

Iz svjedočenja se saznaje da su zatvorenici bili u pritvorskim centrima u Zikimu i zatvoru Negev, gdje su ih tukli metalnim i električnim palicama te polijevali vrelom vodom, i to u prisustvu izraelskih civila koji su snimali zločine mobilnim telefonima.

Prema monitoru, zatvorenici su bili izloženi javnom mučenju bez odjeće, premlaćivani i vrijeđani na arapskom jeziku.

HRM je naveo da je ovo prvi put da se obznanjuju ovakvi nezakoniti postupci vršenja torture pred izraelskim civilima i omogućavanja da sve to snimaju uz ismijavanje.

Svjedočenja

Palestinac Omar Abu Mudallala (43) izjavio je za Euro-mediteranski monitor da su ga, u sklopu operacije proizvoljnog hapšenja, uhapsili na izraelskom kontrolnom punktu u blizini kružnog toka al-Kuvayt, koji odvaja grad Gazu od centralnog regiona.

Abu Mudallala je ispričao da je bio mučen i zlostavljan tokom pritvora koji je trajao oko 52 dana, ističući da su izraelski vojnici dovodili civile da gledaju kako ih muče dok su bili bez odjeće. Vojnici su snimali mučenje i zlostavljanje, ismijavali ih, govorili da su “teroristi Hamasa” i da su ubijali i silovali njihove bližnje.

Na kraju razgovora Abu Mudallala je rekao da su on i njegove kolege bili podvrgnuti teškoj psihičkoj i fizičkoj torturi, opisujući ju kao sramotnu, jer su izraelski civili sve posmatrali i snimali, a vojnici iznosili lažne tvrdnje o ubijanju i silovanju njihovih bližnjih.

D.H. (42) također je ispričao o teškim uslovima u kojima su on i njegove kolege bili tokom zarobljeništva, gdje ih je izraelska vojska zlostavljala u prisustvu civila. Neki su dovodili pse da laju na zatvorenike, a snimali su ih putem društvenih mreža, poput TikToka.

Novi ratni zločin

Euro-mediteranski monitor izrazio je iznenađenje oprečnim tvrdnjama izraelske vojske, koja je rekla da su uhapšeni učestvovali u nekom ranijem napadu te da su kasnije pušteni smatrajući ove tvrdnje lažnim i netačnim te da su nastale zbog osvete palestinskim civilima napadom na njihovo dostojanstvo.

Monitor je potvrdio da se zločini torture i nehumanog postupanja izraelske vojske smatraju ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti. Uključivanje izraelskih civila u takve postupke, također, smatra ratnim zločinom.

Naglasio je tragičnu pravnu situaciju u kojoj se nalaze Palestinci u Pojasu Gaze, gdje ih hapse proizvoljno, bez podizanja ikakvih optužbi protiv njih pred sudovima. Osim što ignorišu njihova zakonska prava, lišavaju ih pravičnog suđenja, prisilno ih odvode, muče i nehumano postupaju prema njima.

HRM je ponovio poziv Međunarodnom komitetu Crvenog križa da izvrši inspekciju pritvorskih centara i zatvora za palestinske zatvorenike, istraži teška kršenja prava i zločine kojima su izloženi, nastojeći da odmah obznani javnosti njihovu sudbinu.

Monitor je potvrdio da je izraelska praksa prema palestinskim zatvorenicima u suprotnosti s međunarodnim konvencijama i normama, posebno Četvrtom ženevskom konvencijom iz 1949. godine, koja zabranjuje prebacivanje zatvorenika s okupiranih teritorija u pritvorske centre na okupatorovoj teritoriji te kriminalizira prisilno odvođenje, mučenje i narušavanje ljudskog dostojanstva.

Ovaj novi zločin dodan je dugoj evidenciji prekršaja izraelske vojske protiv Palestinaca u Pojasu Gaze i drugim palestinskim područjima. Ova evidencija uključuje zatvorenike koji su podvrgnuti proizvoljnom hapšenju, prisilnom nestanku, uskraćivanju pravičnog suđenja, mučenju i brutalnom postupanju.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada