Video: Izraelski snajperista puca na dječaka i djevojku u Gazi

Izraelska vojska je i ranije izvodila brojne snajperske napade na civile u Gazi u prisustvu njihovih porodica i djece.

Agencija Sanad, povezana s Al Jazeerom, tvrdi da je incident zabilježen 31. decembra i da su žrtve dječak Imad Hazem Abu Al-Qara' (četiri godine), kao i djevojka Hadeel Haroun Abu Al -Qara' (20 godina) (Sanad/Al Jazeera)

Al Jazeera je dobila ekskluzivne snimke na kojima se vidi da izraelski snajperista gađa dijete i djevojku na raskrsnici Abu Iskandar u četvrti Sheikh Al-Radwan u Gazi.

Prema informacijama koje je iz porodičnih izvora dobila agencija Sanad, povezana s Al Jazeerom, incident je zabilježen 31. decembra, a žrtve su bile 4-godišnji dječak Imad Hazem Abu Al-Qara’, kao i djevojka 20-godišnja Hadeel Haroun Abu Al -Qara’, student na prvoj godini medicinskog fakulteta.

Žrtve su djeca dvojice braće.

 

Hadeel je u pratnji svog rođaka Imada krenula do obližnjeg supermarketa po hranu.

Sanad je dobio ekskluzivne video snimke dječaka i djevojke, a novi detalji će biti objavljeni u narednim satima.

Brojni zločini pred očima porodica

Izraelska vojska je i ranije izvodila brojne snajperske napade na civile u Gazi u prisustvu njihovih porodica i djece u sličnim incidentima.

Od 7. oktobra prošle godine, izraelska vojska vodi razorni rat u Gazi, koji je do nedjelje odnio više od 28.000 života i više od 67.700 ranjenih, većinom djece i žena, uz hiljade nestalih pod ruševinama, kako navode palestinske vlasti.

Ovaj rat izazvao je i ogromna razaranja i katastrofalnu humanitarnu krizu bez presedana. Oskudne zalihe hrane, vode i lijekova, te raseljavanje oko dva miliona Palestinaca, odnosno više od 85 posto ukupnog stanovništva Pojasa, prema Ujedinjenim narodima, posljedice su ovog razornog rata.

Nakon zločina počinjenih u Pojasu Gaze, Izrael se suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, po prvi put u svojoj historiji, što je dočekano s oduševljenjem na regionalnom i globalnom nivou, a kako bi se stalo u kraj njegovoj nekažnjivosti, dok su optužbe naišle na protivljenje Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Al Jazeera