Senat uklonio proceduralnu prepreku za dodatnu pomoć Ukrajini

Pomoć predviđa oko 60 milijardi dolara Ukrajini, kako bi popunila zalihe municije, oružja i drugih osnovnih potreba, dok zemlja ulazi u treću godinu rata.

Sakupivši 67 glasova, Senat ukazuje da vjerovatno ima dovoljno glasova za naknadno odobrenje finansijske pomoći (EPA)

Američki Senat uklonio je proceduralnu prepreku i time vjerovatno napravio ključni korak ka usvajanju finansijske pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u iznosu od 95 milijardi dolara, koja je mjesecima blokirana u Kongresu.

Senat pod vodstvom demokrata glasao je 67-27, kako bi se uklonila najnovija proceduralna prepreka za izglasavanje pomoći stranim državama, o čemu bi konačna odluka trebala biti donesena u predstojećim danima, prenosi Beta.

Sakupivši 67 glasova za to proceduralno glasanje, Senat ukazuje da vjerovatno ima dovoljno glasova neophodnih za naknadno odobrenje finansijske pomoći. Međutim, toj pomoći se protive republikanci u Predstavničkom domu Kongresa.

Datum sljedećeg glasanja u Senatu još nije poznat.

‘Putin ima sve šanse da uspije’

“Ukrajini opasno nedostaju rezerve. Ako Amerika ne pošalje pomoć Ukrajini s ovim prijedlogom zakona o nacionalnoj sigurnosti, Putin ima sve šanse da uspije”, upozorio je prije glasanja lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer.

Dvije godine od početka ruske invazije, Kongres ne može da se dogovori o dodatnom slanju novca Ukrajini. Većina demokrata zalaže se za nastavak finansijske pomoći, dok su republikanci podijeljeni između proukrajinskih i pristalica bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, koji su više izolacionisti.

Pomoć predviđa oko 60 milijardi dolara Ukrajini, kako bi popunila zalihe municije, oružja i drugih osnovnih potreba, dok zemlja ulazi u treću godinu rata. Rusija je počela invaziju na Ukrajinu krajem februara 2022. godine

Dio pomoći od gotovo 14 milijardi dolara namijenjen je Izraelu, a jedan dio je predviđen za Tajvan.

Izvor: Agencije