Mogući izraelski scenariji u Rafahu

Vojni stručnjak Fayez al-Duwairi je rekao da Izrael, možda, prijeti vojnom operacijom u Rafahu kako bi dobio ustupke u sporazumu o primirju, koji je obznanjen na sastanku u Parizu.

Izrael ne može izvesti vojnu operaciju u Rafahu, a da ne izvrši masakr nad raseljenima, što predstavlja veliki pritisak čak i na pomagače Tel Aviva (EPA)

Vojni stručnjak general-major Fayez al-Duwairi rekao je da postoje tri moguća scenarija za predstojeću izraelsku vojnu operaciju u gradu Rafahu, u južnom Pojasu Gaze.

Al-Duwairi je istakao da su najveći problem s kojim se Izrael suočava u ovom procesu raseljeni ljudi u gradu, kojih ima oko 1,3 miliona, jer će Tel Aviv morati evakuirati to područje.

Rekao je da Izrael u praksi nema izbora nego da potisne raseljene ka egipatskom Sinajskom poluostrvu, jer za njih nema mjesta u centralnoj i južnoj Gazi, dok vlada Benjamina Netanyahua odbija mogućnost njihovog povratka u Pojas.

S obzirom na to kako Egipat prijeti da će suspendovati sporazum iz Camp Davida ako Izrael pokrene vojnu operaciju u Rafahu, izraelska vojska bi mogla pokušati zauzeti Filadelfijski koridor kako bi u potpunosti izvršila opsadu Gaze, smatra Al-Duwairi.

Egipat i SAD imaju posljednju riječ

Vojni stručnjak je rekao da Izrael, možda, prijeti vojnom operacijom u Rafahu kako bi dobio ustupke Palestinaca u sporazumu o primirju, koji je obznanjen na sastanku u Parizu.

Al-Duwairi smatra da egipatski i američki stav predstavljaju posljednju riječ u ovom procesu, jer te dvije zemlje imaju snagu efikasno spriječiti Izrael mehanizmima koje posjeduju.

Izrael ne može izvesti vojnu operaciju u Rafahu, a da ne izvrši masakr nad raseljenima, rekao je Al-Duwairi, dodajući da to predstavlja veliki pritisak čak i na pomagače Tel Aviva.

Izvor: Al Jazeera