Izrael zabranjuje vojnicima da snimaju videoklipove

Mnogi snimci koje su izraelski vojnici objavili na društvenim mrežama otkrivaju kako uništavaju imovinu Palestinaca i ismijavaju ih.

Fotografije izraelskih vojnika koji se ismijavaju posljedicama agresije na Gazu (društvene mreže)

Glasnogovornik Izraelske vojske zatražio je od vojnika da ne snimaju videoklipove unutar vojnih kampova ili tokom borbenih operacija u Pojasu Gaze i drugim područjima.

Izrael je naredio vojnicima da ne snimaju videoklipove koji nisu u vezi s vojnom misijom, istaknuvši da postoje videosnimci i izjave vojnika koji štete ciljevima rata. Glasnogovornik je rekao da će se strogo i odlučno postupati prema svakom vojniku koji snimi video koji nije u operativne svrhe.

Od početka agresije na Pojas Gaze mnogi snimci koje su izraelski vojnici objavili na društvenim mrežama otkrivaju da se ponose time što uništavaju imovinu Palestinaca i ismijavaju ih.

Uništavanje imovine i uvredljivi komentari

Na snimcima se vidi kako vojnici uništavaju trgovine i učionice unutar škola te iznose uvredljive komentare o Palestincima, pozivajući na izgradnju izraelskih naselja u Pojasu Gaze.

List The New York Times navodi da je to “huškačka ideja koju promoviraju neki ekstremno desničarski izraelski političari”.

Od 7. oktobra prošle godine izraelska vojska vodi razorni rat u Gazi, u kojem je do sada poginulo više od 28.000 osoba, uglavnom žena i djece, a oko 70.000 ih je ranjeno. Također su uništeni i gradovi u Pojasu Gaze, dok su tamošnji stanovnici izgladnjeli i primorani na raseljavanje.

Izvor: Agencije