Francuskoj desnici ankete predviđaju historijski rezultat na izborima za EP

Očekuje se da će krajnje desničarske stranke ostvariti značajan napredak svuda osim u Poljskoj.

Krajnje desničarski Nacionalni skup, koji predvodi odlazeći član Evropskog parlamenta Jordan Bardella, mogao bi osvojiti 33 posto glasova (Reuters)

Predviđa se da će francuska krajnja desnica ostvariti svoj najveći rezultat ikada na predstojećim izborima za Evropski parlament, pokazuju rezultati nove ankete.

Krajnje desničarski Nacionalni skup, koji predvodi odlazeći član Evropskog parlamenta (EP) Jordan Bardella, mogao bi osvojiti 33 posto glasova, dok bi krajnje desničarska stranka Reconquete imala šest posto, prema anketi konsultantske firme Portland Komunikacija, prenosi Fena, pozivajući se na Politico.

Time bi Nacionalni skup bio daleko ispred centrističke koalicije Ensemble!, koja uključuje stranku Renaissance francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za koju se očekuje se da će dobiti mršavih 14 posto glasova.

Anketa je provedena na internetu krajem januara dok je Francuska bila usred velikih protesta farmera, među 1.034 osobe koje čine “nacionalno i politički reprezentativan uzorak”. Istraživanje je, također, provedeno u Italiji, Holandiji, Njemačkoj i Poljskoj, gdje su zabilježeni slični rezultati.

Očekuje se da će krajnje desničarske stranke ostvariti značajan napredak svuda osim u Poljskoj, gdje se predviđa da će liberalna Građanska koalicija premijera Donalda Tuska dobiti 35 posto glasova.

U Njemačkoj se predviđa da će krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) osvojiti 17 posto glasova, u odnosu na 11 posto na izborima za Evropsku uniju 2019. godine.

“EU ide na ove izbore s građanima u duboko pesimističnom raspoloženju”, rekla je izvršna direktorica Portland Communications Victoria Dean, dodajući da su glasači “zabrinuti problemima koje je teško riješiti”.

Šta su pokazale ranije ankete?

Podrška birača njemačkoj krajnje desničarskoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) je na najnižem nivou od jula, nastavljajući spori opadajući trend. Stranka Alternativa za Njemačku sada ima podršku 20 posto birača, što je za jedan procentni poen manje nego prije sedam dana, pokazalo je ranije istraživanje instituta INSA.

Podrška AfD-u je tek neznatno opala sa gotovo 23 posto od jula, a ta stranka ostaje druga po snazi u Njemačkoj.

Stranka SPD kancelara Olafa Scholza je blago ojačala, popevši se za jedan procentni poen na 15 posto početkom ovog mjeseca, saopćila je INSA.

Nove stranke na korak ka punoj podršci

Ranije istraživanje pokazalo je, također, da njemački FDP, kojim rukovodi ministar finansija Christian Lindner, ostaje na četiri posto, ostavljajući ga ispod cenzusa za ulazak u parlament. Zeleni su ostali nepromijenjeni na 13 posto podrške birača.

Savez “Sahra Wagenknecht”, poznat kao BSW, imao je podršku sedam posto glasača koje je anketirala INSA.

Proistekao iz stranke Ljevica, planira se boriti na predstojećim evropskim izborima.

Pogoršanje ekonomije raspiruje nezadovoljstvo, nove stranke dobijaju podršku, dok među njemačkim glasačima raste nezadovoljstvo radom Scholzove vladajuće koalicije.

Izvor: Agencije