Al-Duwairi: Okupator je počeo eskalaciju u Rafahu, a Biden je odobrio plan

Prava bitka ne može se voditi u Rafahu zbog gužve i nagomilanih ljudi, osim ako svijet želi da zatvori oči, jer će doći do eliminacije Palestinaca, kaže vojni i strateški stručnjak.

Sljedeći korak okupatora, smatra vojni i strateški stručnjak Al-Duwairi, bit će obračun sa stanovnicima Rafaha i genocid (Reuters)

Vojni i strateški stručnjak generalmajor Fayez Al-Duwairi kaže da je Izrael započeo intenzivne napade u pokrajini Rafah na jugu Pojasa Gaze, ali još nije pokrenuo vojnu operaciju o kojoj govori, te da je američki predsjednik Joe Biden odobrio plan tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Al-Duwairi je ovo rekao komentirajući trenutni razvoj događaja u ovoj pokrajini, koju okupator žestoko bombarduje, ubivši 63 civila. Napao je, kako kaže, specifične mete u području Al-Shaboura u Rafahu i uspio osloboditi dva Izraelca.

U svojoj dnevnoj vojnoj analizi na Al Jazeeri, Al-Duwairi je za izraelsku vojnu operaciju u Rafahu rekao da je “ekstremno složena, opasna i bit će krvava”, kao i da se razlikuje od bitaka u Khan Yunisu na jugu Pojasa i bitaka u centru i na sjeveru Pojasa.

Sljedeći korak okupatora, dodaje Al-Duwairi, bit će obračun sa stanovnicima Rafaha i genocid.

‘Krvavi pristup’

“Prava bitka ne može se voditi u Rafahu zbog gužve i nagomilanih ljudi, osim ako svijet želi da zatvori oči, jer će doći do eliminacije Palestinaca”, rekao je.

Govorio je o odbijanju velikog dijela stanovnika Rafaha da napuste svoju teritoriju, što znači da će biti počinjeni masakri koji u početku mogu biti ograničenog obima, a zatim se proširiti.

Istakao je da je pristup okupatorske vojske krvavi pristup te da uživa američku podršku, jer je Biden jučer odobrio plan za napad na Rafah i dao zeleno svjetlo za njegovu provedbu.

O tvrdnjama okupatorske vojske da su vođe palestinskog otpora prisutne u Rafahu, Al-Duwairi je rekao da su to samo nagađanja i pretpostavke te da je okupator očekivao da će vođe prvog reda otpora, poput Yahye al-Sinwara i drugih, biti prisutni u Khan Yunisu.

Izvor: Al Jazeera