Ako se struja u Atlantskom okeanu zaustavi, vrijeme širom svijeta će se promijeniti

Temperature na sjeverozapadu Evrope bi pale za 5 do 15 stepeni Celzijusa tokom decenija, led na Arktiku bi se proširio ka jugu.

Nova studija značajno doprinosi rastućoj zabrinutosti zbog kolapsa AMOC-a u ne tako dalekoj budućnosti, rekao je Stefan Rahmstorf iz Potsdamskog instituta za istraživanje klime u Njemačkoj (EPA)

Struja u Atlantskom okeanu, koja distribuira toplotu širom svijeta, naglo se gasi, usljed čega bi Evropa mogla ostati “okovana ledom” ranije nego što se to vjerovalo, otrkrili su naučnici, prenosi Tanjug.

Ukoliko dođe do kolapsa Atlantske meridijalne cirkulacije (AMOC), ogromnog sistema okeanskih struja, koji su ključni u održanju globalne klime, vrijeme širom svijeta će se naglo promijeniti.

Temperature na sjeverozapadu Evrope bi pale za 5 do 15 stepeni Celzijusa tokom decenija, led na Arktiku bi se proširio ka jugu, dok bi se Zemljina južna hemisfera još više zagrijala, a globalni obrasci padavina promijenili i poremetili dio Amazona, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu Science Advances.

Nedavno objavljena studija, kako piše AP, opovrgla je tvrdnje međuvladinog panela UN-a za klimatske promjene, prema kome do kolapsa AMOC-a neće doći prije 2100. godine, s obzirom na to da glavni autor istraživanja Rene van Westen, klimatski naučnik i okeanograf s Univerziteta Utrecht u Holandiji i nekoliko vanjskih naučnika govore da bi se to moglo dogoditi ranije, ali ne mogu precizirati kada.

‘Nagli kolaps’

“Nova studija značajno doprinosi rastućoj zabrinutosti zbog kolapsa AMOC-a u ne tako dalekoj budućnosti”, rekao je Stefan Rahmstorf, šef analize zemaljskih sistema u Potsdamskom institutu za istraživanje klime u Njemačkoj, koji nije bio dio istraživanja.

Koristeći modele i prijašnje podatke, holandski tim naučnika je simulirao tok AMOC-a tokom 2.200 godina i otkrio da poslije 1.750 godina dolazi do „naglog kolapsa AMOC-a“.

Međutim, naučnici, za sada, ne mogu tu simuliranu vremensku liniju projektovati u stvarnu budućnost Zemlje. Na kretanje AMOC-a utječe Grenland, gdje sve većim zagrijavanjem planete dolazi do topljenja leda i ulijevanja sve veće količine slatke vode koja razrjeđuje nivoe soli, koji su ključni za kretanje AMOC-a, dovodeći do gašenja, objasnio je Westen.

AMOC je dio složene globalne pokretne morske trake okeanskih struja koje pomjeraju različite nivoe soli i tople vode širom svijeta na različitim dubinama u obrascima koji pomažu u regulisanju temperature Zemlje, apsorbuju ugljik-dioksid i potiču ciklus vode, navodi NASA.

Izvor: Agencije