Stručnjaci UN-a: Cyber napadi Sjeverne Koreje omogućili razvoj oružja za masovno uništenje

Cyber napadi su između 2017 i 2023. godine donijeli oko tri milijarde dolara Sjevernoj Koreji.

Američki i južnokorejski zvaničnici kažu da se Sjeverna Koreja vjerovatno sprema izvesti svoju sedmu nuklearnu probu (Reuters)

Eksperti Ujedinjenih naroda (UN) istražuju 58 sumnjivih sjevernokorejskih cyber napada između 2017. i 2023, koji se donijeli oko tri milijarde dolara navodno iskorištenih za finansiranje razvoja oružja za masovno uništenje.

Veliki broj cyber napada sjevernokorejskih hakerskih grupa koje odgovaraju Generalnom birou za izviđanje, glavnu stranu obavještajnu organizaciju Sjeverne Koreje, navodno se nastavlja, piše u zaključku ekspertskog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, u koji je agencija AP, kako se navodi, imala uvid.

Izvještaj se odnosi na period od jula 2023. do januara 2024. i sadrži podatke neimenovanih zemalja članica UN-a i drugih izvora, prenijela je Beta.

Eksperti su rekli da je Sjeverna Koreja “nastavila ignorisati sankcije (UN)”, da je razvijala svoje nuklearno oružje i proizvodila nuklearne materijale koji su ključni sastojci tog oružja.

Aktivnosti na poligonu za nuklearno testiranje

Stručnjaci su rekli da je reaktor u glavnom nuklearnom kompleksu Sjeverne Koreje u Jongbjonu “vjerovatno u funkciji”, kao i da se aktivnosti na sjevernokorejskom poligonu za nuklearno testiranje Pungie-ri “nastavljaju”.

Američki i južnokorejski zvaničnici rekli su da se Sjeverna Koreja vjerovatno sprema da izvede svoju sedmu nuklearnu probu sa tog mjesta, koja bi bila prva od 2017. godine.

Za poslednjih šest meseci, Sjeverna Koreja je lansirala najmanje sedam balističkih projektila, jednu trostepenu interkontinentalnu balističku raketu, vjerovatno jednu raketu srednjeg dometa i pet balističkih raketa kratkog dometa, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada