Saradnja Pariza, Berlina i Varšave u borbi protiv dezinformacija

Ministri će razgovarati i o evropskim pitanjima odbrane, uključujući podršku Ukrajini, kao i o situaciji na Bliskom istoku.

Sejourne: U ponedjeljak ćemo objaviti novi oblik saradnje u borbi protiv ruskih napada dezinformacijama (Real Madrid C.F. / YouTube)

Francuska, Njemačka i Poljska će u ponedjeljak predstaviti novu, zajedničku strategiju u borbi protiv stranih dezinformacija, posebno onih koje dolaze iz Rusije, izjavio je šef francuske diplomatije Stephane Sejourne, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Sejourne, njegova njemačka koleginica Annalena Baerbock i Poljak Radoslaw Sikorski održat će u ponedjeljak sastanak kraj Pariza, na kojem će govoriti o novim napadima dezinformacijama koje je Moskva navodno pokrenula protiv ove tri evropske države.

Ministri će razgovarati i o evropskim pitanjima odbrane, uključujući podršku Ukrajini, kao i o situaciji na Bliskom istoku.

“Naše tri države su bile žrtve iste strategije destabilizacije. U ponedjeljak ćemo objaviti novi oblik saradnje u borbi protiv ruskih napada dezinformacijama”, rekao je Sejourne francuskim medijima.

Ruske dezinformacije

Prema njegovim riječima, do sada su napadi bili preko “fabrika trolova i sajtova lažnih vijesti”.

“Javnom mnijenju ćemo transparentno otkriti instrumente tih dezinformacija. Otkrit ćemo napade koji se provode i to sa dokazima”, rekao je francuski ministar i dodao kako su sve države Evropske unije suočene sa ruskim dezinformacijama.

Sejourne je dodao da Rusija, ne uspijevajući politički podijeliti EU, provodi “strategiju destabilizacije i podjele u stanovništvu i u javnom mnijenju”.

“Na društvenim mrežama, na informativnim portalima postoji strukturna organizacija koja je napravljena da dezinformira. Da stvara zabunu među građanima, korištenjem lažnih vijesti”, rekao je i dodao da je cilj “podjela unutar evropskog stanovništva kako bi se politički destabilizirale sve EU demokratije”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada