Rusija predstavila kandidate za predsjedničke izbore

Uz Vladimira Putina, na listi su još tri političara od kojih svi podržavaju ruski rat u Ukrajini.

Očekuje se da će Putin lako pobijediti na izborima u idućem mjesecu (Reuters)

Ruske prijave kandidata za predsjedničke izbore su zatvorene, a lista uključuje i trenutnog predsjednika Vladimira Putina, za kojeg se očekuje da će pobijediti, te još tri političara od kojih svi podržavaju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, izvijestila je u nedjelju ruska novinska agencija TASS.

Na popisu se nije našao ruski antiratni kandidat Boris Nadeždin nakon što mu je državna izborna komisija u četvrtak zabranila da se kandidira, za razlog navodeći pronalazak nedostataka u prikupljanju potpisa potrebnih za podršku njegovoj kandidaturi.

Komisija je uz Putina za kandidate navela Vladislava Davankova, zamjenika predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi, Leonida Slutskija, čelnika Kremlju lojalne ultranacionalnističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR), te Nikolaja Kharitonova, kandidata Komunističke partije.

Borb Putinovog kritičara Nadeždina

Očekuje se da će Putin, koji je izabrao kandidirati se kao nezavisni kandidat, a ne kao kandidat vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, i koji je od 2000. vrhovni čelnik Rusije, lako pobijediti na izborima u idućem mjesecu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Iako niko ne očekuje da će Nadeždin, koji je Putinov rat u Ukrajini okarakterizirao kao „fatalnu grešku”, pobijediti, njegova žestoka kritika iznenadila je neke analitičare. Kremlj je saopćio da ga ne vidi kao ozbiljnog konkurenta Putinu.

Nadeždin je u četvrtak rekao da će osporiti odluku Komisije na ruskom Vrhovnom sudu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada