Načelnik Generalštaba: Njemačka vojska za pet godina mora biti spremna za rat

Carsten Breuer rekao je da je Njemačka prvi put od završetka Hladnog rata suočena sa mogućnošću spolja nametnutog rata.

Breuer je prošlog mjeseca upozorio da oružane snage te zemlje nisu u poziciji dobro braniti zemlju u slučaju stranog napada (Reuters)

Načelnik generalštaba njemačke vojske Carsten Breuer ocijenio je da vojska te zemlje, koja se modernizuje od početka ruske invazije u Ukrajini, mora biti “sposobna za rat, za pet godina”.

“Na osnovu različitih analiza i kada vidim potencijalnu prijetnju koju Rusija predstavlja, za nas to znači pet do osam godina priprema”, rekao je njemački general za nedjeljno izdanje list Die Welt.

Prema njegovim riječima, to ne znači da će tada biti rata, ali da je moguć, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Pošto sam vojnik, kažem da za pet godina moramo biti spremni za rat”, dodao je, rekavši da je Njemačka prvi put od završetka Hladnog rata suočena sa mogućnošću spolja nametnutog rata.

Breuer je prošlog mjeseca upozorio da oružane snage te zemlje nisu u poziciji dobro braniti zemlju u slučaju stranog napada.

Potrebne nove sposobnosti i oružje

Naglasio je da su njemačkim oružanim snagama potrebne nove sposobnosti i oružje kako bi ponovno postale “sposobne za rat”.

“Ovo pitanje se postavlja prilično često, pa da vam kažem ovako. Da smo sada napadnuti, bismo li se mogli braniti? Da, mogli bismo. Ali možemo li to dobro uraditi? Ne”, rekao je tada Breuer.

Njemačka je odlučila povećati potrošnju na odbranu nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu i osnovati poseban fond od 100 milijardi eura za kupovinu naprednih sistema naoružanja i modernizaciju oružanih snaga zemlje.

 

Izvor: Agencije