Izbori u Pakistanu: Khanovoj partiji najviše mandata, ali nikome većina

S obzirom na to da nijedna stranka nije osvojila većinu, a brojni kandidati tvrde da izbori nisu bili regularni, politička budućnost Pakistana je neizvjesna.

Hiljade ljutitih demonstranata slilo se na ulice više gradova tokom odgode prebrojavanja glasova (AP)

Stranka Tehreek-e-Insaf (PTI) bivšeg premijera Imrana Khana i njeni saveznici osvojili su najviše mjesta na izborima u Pakistanu, navela je Izborna komisija u objavi konačnih rezultata žestoko osporavanog glasanja.

Brojni nezavisni kandidati povezani s PTI-jem bivšeg premijera Khana, koji je u zatvoru, osvojili su zastupnička mjesta u Nacionalnoj skupštini na izborima 8. februara, rekla je Komisija, čime je stranka neočekivano dobila 97 mjesta u skupštini od 265 mjesta.

No, s obzirom na to da nijedna stranka nije osvojila većinu, a brojni kandidati tvrde da izbori nisu bili regularni, politička budućnost Pakistana vrlo je neizvjesna.

Pet drugih nezavisnih kandidata koje nije podržao Khan također je osiguralo mjesta.

Ubijeno nekoliko ljudi

PTI prati Pakistanska muslimanska liga (PMLN), koju vodi Khanov žestoki rival, također bivši premijer Nawaz Sharif, sa 76 mjesta.

Zastupnička mjesta koja je osvojila Pakistanska narodna stranka (PPP), ukupno 54, nude joj potencijal da odluči ko će biti na vlasti.

Međutim, nekoliko drugih manjih stranaka također je dobilo dio mjesta, što znači da će vjerovatno uslijediti složeni pregovori oko sastavljanja vlade.

Pokret Muttahida Qaumi (MQM), stranka sa sjedištem u Karachiju, iznenađujuće se vratila na izbore i osvojila 17 mjesta, dok je nekoliko drugih osvojilo ukupno 20 mjesta.

Glasanje, koje je bilo praćeno smrtonosnim nasiljem, održano je kako bi se odabralo 265 članova Nacionalne skupštine. Za preuzimnje Skupštine dovoljna je većina od 134 mjesta.

Neke je rezultate Komisija stavila na čekanje nakon naloga za odgodu koje su izdali sudovi.

Hiljade ljutitih demonstranata slilo se na ulice više gradova tokom odgode prebrojavanja glasova posljednjih dana – za šta je kriv prekid telekomunikacija na dan glasanja iz, kako su vlasti rekle, sigurnosnih razloga – pri čemu je nekoliko ljudi ubijeno.

Moćna pakistanska vojska, koja je direktno vladala gotovo tri desetljeća u 76-godišnjoj historiji Pakistana, pozvala je na stabilnost i mir.

Nekoliko stranaka tvrdi da su rezultati namješteni

PTI je među nekoliko stranaka koje su pozvale na proteste zbog rezultata, tvrdeći da su namješteni.

Jedan pristalica PTI-a iz Lahorea rekao je za Al Jazeeru da neće mirno sjediti i dopustiti da se mandat njegove stranke ukrade.

“Činjenica da je internet bio blokiran na dan izbora pokazala je kako je država pokušala petljati sa rezultatima. Smatramo da su u to u potpunosti uključene državne institucije i to je žalosno. Trebaju poštivati glasove naroda”, rekao je, dodajući da će krenuti na proteste.

Najmanje šest nezavisnih kandidata koje podržava stranka PTI žalilo se sudu na rezultate.

Analitičar Zaigham Khan rekao je za Al Jazeeru da postoje dva glavna moguća scenarija nakon objave izbornih rezultata.

“Najvjerovatniji je koalicijona vlada koja uključuje sve političke stranke – ali bez Khanovog PTI-a”, rekao je za Al Jazeeru. To bi uključivalo dvije najveće političke stranke, PPP i PMLN, kao i MQM, Jamaat-e-Islami i druge.

“Drugi scenario, manje vjerovatan, ali tehnički moguć, je udruživanje PPP-a s PTI-jem i formiranje vlade”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada