Duwairi: ‘Jedan od izraelskih scenarija je deportacija Palestinaca u Egipat’

Prema generalu Fayezu al-Duwairiju, Izrael razrađuje tri opcije prisilne evakuacije Palestinaca iz natrpanog Rafaha uoči planirane ofanzive.

Palestinska porodica u šatoru pored granice Gaze sa Egiptom (Reuters)

Uprkos upozorenjima međunarodnih i arapskih vlasti na opasnost od napada na oblast Rafah u južnom Pojasu Gaze, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova vojska nastavljaju sa pripremama za provedbu svog vojnog plana u posljednjem utočištu za raseljene Palestince u Pojasu Gaze.

U subotu je vladin ured za medije u Gazi upozorio na globalnu katastrofu i masakr ako Izrael izvrši invaziju na ovu oblast u kojoj je stacionirano više od 1.400.000 palestinskih građana, uključujući 1.300.000 raseljenih ljudi iz drugih dijelova Gaze.

Prema riječima vojnog i strateškog stručnjaka general-majora Fayeza Al-Duwairija, Netanyahu je zatražio od načelnika štaba izraelske vojske Herzija Halevija dvije odvojene operacije, jer je situacija u Rafahu drugačija od one u ostalim palestinskim područjima.

Načelnik štaba je govorio o procesu evakuacije koja će biti prisilna, ne dobrovoljna, a Al-Duwairi je rekao da bi – prema Izraelcima – odredište moglo biti jedno od troje: da Palestinci budu evakuirani na sjever, koji je okupacija predvidjela kao tampon zonu.

Druga opcija je da budu evakuirani u oblast Al-Mawasi koja se proteže zapadno od Khan Yunisa i predgrađa Rafaha. Treća opcija je da ih se deportuje u egipatski Sinaj.

“Ali, zar Egipat nema suverenitet nad svojom zemljom?”, upitao je Al-Duwairi.

Dvosmislen izraelski stav

Prema Al-Duwairijevim riječima, Izraelci žele raseliti Palestince iz Rafaha u Sinaj, a ako to ne uspiju, pokušat će uspostaviti kontrolu nad Filadelfijskim koridorom, ali je objasnio da je izraelski stav još uvijek dvosmislen o sljedećem korak, posebno u svjetlu razlika između Netanyahua i šefa štaba u pogledu mehanizma implementacije.

Al-Duwairi je također sugerirao da je izraelska prijetnja samo alat pritiska na Islamski pokret otpora Hamas da bi pružio ustupke.

Zvanična izraelska radiodifuzna uprava saopćila je da će vojna operacija u Rafahu početi nakon završetka velike evakuacije civila iz grada i njegovih predgrađa. Prije toga, Ured premijera objavio je u petak da je zatražio od vojske izradu plana “za evakuaciju stanovništva i uništavanje četiri bataljona povezana s pokretom Hamas”, za koje je rečeno da su raspoređeni u Rafahu.

Povodom razvoja situacije na terenu u Khan Yunisu u južnom Pojasu Gaze, Al-Duwairi je govorio o opsadi bolnica i ulica od strane okupacionih snajperista. On je rekao da u tom području postoje ulice koje je nazvao “ulice smrti”, ističući da se sukobi i dalje nastavljaju na tom području između palestinskog otpora i izraelskih okupacionih snaga.

Što se tiče smanjivanja broja mehanizacije okupacionih snaga i njihovog povlačenja iz jugozapadnog područja Gaze, Al-Duwairi je – u svojoj dnevnoj vojnoj analizi na Al Jazeeri – rekao da snimci otpora prikazani jučer i prekjučer potvrđuju da se i dalje vode žestoke borbe između snaga otpora i okupacione vojske.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada