Čelnik Minhenske konferencije: Rusija bi mogla napasti NATO

Putin je namjeravao ponovo uspostaviti Veliku Rusiju sa granicama raspadnutog Sovjetskog Saveza, rekao je Christoph Heusgen.

Ako Putin ne izgubi rat u Ukrajini, moramo uzeti u obzir da bi mogao zgrabiti Moldaviju ili baltičke republike, rekao je Heusgen (Reuters)

Ne može se isključiti ruski napad na članicu NATO-a, poručio je čelnik minhenske sigurnosne konferencije Christoph Heusgen, nekoliko dana prije početka okupljanja svjetskih čelnika i vojnih stručnjaka.

Upitan misli li da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti takav napad, Heusgen je odgovorio: “Naravno”.

“Putin je ipak ponavljao da je raspad Sovjetskog Saveza bio najveća katastrofa 20. stoljeća jer je rezultirao time da su mnogi Rusi ostali van granica Rusije”, kazao je.

Putin je namjeravao ponovo uspostaviti Veliku Rusiju sa granicama raspadnutog Sovjetskog Saveza. Ona bi bila globalna imperija u kojem bi on vladao poput cara, rekao je Heusgen za diseldorfski Rheinische Post i bonski General Anzeiger.

“Ako Putin ne izgubi rat u Ukrajini, moramo uzeti u obzir da bi mogao zgrabiti Moldaviju ili baltičke republike”, rekao je, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Osigurati Ukrajini oružje i vojnu pomoć

Heusgen je odbio špekulirati o tome u šta bi se Putin mogao konkretno upustiti.

“No, moramo učiniti sve kako bismo osigurali da Ukrajina dobije oružje i vojnu pomoć koja joj je potrebna da se uspješno odupre ruskim agresorima i da ih otjera sa svoje nacionalne teritorije”, rekao je.

Heusgen je bio savjetnik za vanjsku politiku bivše kancelarke Angele Merkel između 2007. i 2017.

Nakon toga je imenovan ambasadorom Njemačke pri UN-u prije preuzimanja dužnosti na Minhenskoj konferenciji.

U razgovoru ove sedmice sa konzervativnim američkim novinarom Tuckerom Carlsonom Putin je rekao da Rusija nema teritorijalne ambicije prema Poljskoj i baltičkim zemljama.

Mogla bi se isključiti ruska invazija na ove zemlje NATO-a, osim ako Poljska ne napadne Rusiju, rekao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada