Ruski strateški bombarderi ponovo kod obala Aljaske

Let je trajao više od sedam sati, a borbeni avioni Su-30SM su pratili avione nosača raketa.

Let je obavljen "strogo u skladu sa međunarodnim pravilima za korištenje zračnog prostora", navode iz ruskog Ministarstva odbrane (Reuters - Ilustracija)

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je u subotu kako su dva ruska strateška raketna nosača Tu-95MS izvela let iznad neutralnih voda Beringovog mora kod zapadne obale Aljaske, javlja agencija Anadolija.

Let je trajao više od sedam sati, a borbeni avioni Su-30SM su pratili avione nosača raketa, navedeno je u saopćenju.

“Dva strateška raketna nosača Tu-95MS dalekometne avijacije Zračno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) izvršila su planirani let u zračnom prostoru iznad neutralnih voda Beringovog mora, u blizini zapadne obale Aljaske. Pratnju su obezbjeđivale posade borbenih aviona Su-30SM”, saopćeno je iz Ministarstva.

Dodali su da je let obavljen “strogo u skladu sa međunarodnim pravilima za korištenje zračnog prostora”.

Raniji letovi “Medvjeda”

Rusija je i u srijedu objavila kako su njena dva strateška bombardera bila iznad voda nedaleko američke savezne države Aljaske, ali i da su ostali u međunarodnom zračnom prostoru.

Kako je objavio Reuters,  tada su dva primjerka TU-95MC, “Medvjeda” kako ih nazivaju u NATO-u, letjela devet sati uz pratnju borbenih aviona SU-30SM iznad Beringovog i Čukči mora.

“Let je izvršen u strogom poštivanju međunarodnih pravila korištenja zračnog prostora”, kazao je tom prilikom general-pukovnih Sergej Kobilaš, komandant ruske avijacije dalekog dometa.

Izvor: Agencije