Politički analitičari: Nema strateškog pomaka u stavu Bidenove administracije prema Izraelu

Izjave američkog predsjednika ostat će mrtvo slovo na papiru, osim ako ne budu propraćene praktičnim mjerama, tvrde analitičari.

Bidenove izjave potvrđuju da je on nezadovoljan nastupom Netanyahua koji želi nastavak rata u Gazi (Reuters)

Stručnjaci i politički analitičari koji su govorili u emisiji “Gaza…Šta dalje?”, slažu se da izjave američkog predsjednika Joea Bidena o Izraelu ne predstavljaju strateški pomak u stavu američke administracije prema Izraelu, već odražavaju njeno nezadovoljstvo vladom Benjamina Netanyahua.

U izjavama bez presedana u kojima se kritizira ponašanje Izraela, Biden je opisao ponašanje Izraela u Pojasu Gaze kao prekoračenje granica i naglasio da radi na postizanju održivog prekida vatre.

Što se tiče višeg istraživača Centra za studije Al Jazeere, dr. Liqaa Makkija, Bidenove izjave potvrđuju da je on nezadovoljan nastupom Netanyahua koji želi nastavak rata u Gazi, a ne uzima u obzir osjetljivost pozicije američke administracije u izbornoj godini, iako administracija nije prestala podržavati Izrael na svim nivoima.

Sa svoje strane, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa, dr. Khalil Al-Anani, pozvao je da se ne pretjeruje s Bidenovim izjavama, jer one ne predstavljaju strateški pomak u američkom stavu u podršci Izraelu, te će ostati mrtvo slovo na papiru, osim ako ne budu propraćene praktičnim mjerama.

‘Neuspjeh’ Blinkenove misije

Bidenove izjave, kako dodaje Al-Anani, nastale su kao rezultat ekstremne frustracije, posebno nakon mizernog neuspjeha turneje američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, koji je posjetio arapsku regiju u okviru tri važna dosijea. Prvo, nije uspio u vezi u postizanju velikog dogovora o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, pošto je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova dalo snažnu izjavu u kojoj odbija priznati Izrael osim ako se ne ispune tri uslova: priznanje palestinske države u granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalemom kao njenim glavnim gradom i potpunim prekidom izraelske agresije na Pojas Gaze i njegovim povlačenjem iz Pojasa Gaze.

Blinken također nije uspio, dodaje Al-Anani, uvjeriti Netanyahua da je rešenje sukoba vezano za dogovor o putu koji vodi ka uspostavljanju palestinske države, pošto izraelski premijer odbacuje mogućnost postojanja takve države. Osim toga, američki ministar nije uspio ni da postigne sporazum o primirju, razmijeni zarobljenika, kao i pronalasku puta kojim će se okončati rat u Pojasu Gaze.

Ekspert za izraelska pitanja, dr. Muhannad Mustafa, povezao je najnoviju poziciju američkog predsjednika s onim što izraelska desnica nastoji oživjeti, a to je naseljavanje Pojasa Gaze (jevrejskim doseljenicima) – projektom koji je u velikoj mjeri u suprotnosti s američkim interesima i vizijom.

Sam Netanyahu se, prema Mustafinim riječima, direktno sukobljava s američkim diskursom, kada izjavljuje da odbija dogovor i primirje u Pojasu Gaze, što je važan stub američke percepcije dana nakon rata.

Operacija Rafah

Povodom Netanyahuovog plana da izvede vojne operacije u Rafahu – u južnom Pojasu Gaze, stručnjak za izraelska pitanja je rekao da Netanyahu i desnica insistiraju na ovoj operaciji, a vojsci je čak dato naređenje da izradi plan za takvu operaciju, ističući da je ona u suprotnosti sa egipatskim i američkim stavovima, a uz to će potaknuti dodatne proteste (u Izraelu), jer bi takva operacija dovela do ubijanja izraelskih zarobljenika koje drži palestinski otpor.

Profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa opisao je bitku u Rafahu kao “tempiranu bombu”, s obzirom na gustu naseljenost ove regije, što podrazumijeva dodatne izraelske zločine nad Palestincima.

Tu je i pitanje vezano za mogućnost egzodusa Palestinaca u Egipat, što bi značilo i veliki pritisak na važnog saveznika Amerike.

Bijela kuća je u četvrtak, objavila da neće podržati nikakve izraelske planove za izvođenje velikih vojnih operacija u Rafahu, te da se nastavljaju pregovori oko oslobađanja zarobljenika i završetka sporazuma o primirju u Gazi.

Biden je također otkrio da egipatski predsjednik Abdel Fattah El-Sisi u početku nije želio da otvori prelaz Rafah za prolazak pomoći u Pojas Gaze, ali je razgovarao s njim i uvjerio ga da to dopusti.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada