Neizvjesni izbori u Pakistanu: I Khan i Sharif proglasili pobjedu

Prema podacima izborne komisije, najviše mandata osvojila je partija Imrana Khana, koji je u zatvoru.

Pristalice bivšeg premijera Nawaza Sharifa slave izborni rezultat u Lahoreu (AP)

Dva bivša premijera Pakistana i lideri dvije najuticajnije stranke u zemlji Imran Khan i Nawaz Sharif proglasili su pobjedu na parlamentarnim izborima održanim 8. februara.

Podaci izborne komisije pokazuju da su nezavisni kandidati koje podržava Khan osvojili 93 zastupnička mandata, Pakistanska muslimanska liga (PMLN) Nawaza Sharifa 71 mandat, a Pakistanska narodna partija (PPP) 53 mandata.

Za parlamentarnu većinu potrebno je 169 mandata, pa je izvjesno da nijedna stranka neće moći samostalno formirati vlast.

Imran Khan, lider stranke Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) jučer je iz zatvora, gdje se nalazi zbog odavanja državne tajne i korupcije, proglasio izbornu pobjedu kroz audiovizuelnu poruku napravljenu uz pomoć vještačke inteligencije (AI).

Odbacio je tvrdnju svog rivala, bivšeg premijera Sharifa da je pobijedila njegova stranka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sumnja u izborne nepravilnosti

Sharif je objavio da je njegova stranka pobijedila, ali nije naveo koliko je mandata osvojila.

Rukovodstvo Khanove stranke odgovorilo je da Sharif nema pravo proglašavati pobjedu ili formirati vladu, ukazavši na široko rasprostranjene optužbe o namještanju izbora u korist kandidata PMLN-a, piše The Guardian.

List navodi da su dvije osobe ubijene u protestima protiv navodnog namještanja lokalnih izbora, te dodaje da su pristalice Khanove partije izašle na ulice u Lahoreu, a da je širom zemlje planirano još protesta zbog navodnih izbornih nepravilnosti.

Nakon što su SAD, Velika Britanija i Evropska unija izrazile zabrinutost zbog izbornog procesa u Pakistanu, pozivajući na istragu izbornih nepravilnosti, Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana saopćilo je da su “komentari nekih zemalja i organizacija ignorirali nepobitnu činjenicu da Pakistan održava izbore mirno i uspješno, dok se suočava sa sigurnosnim prijetnjama”.

Izvor: Al Jazeera i agencije