Haaretz: Ruševine u Gazi poput onih nakon atomske bombe

Nova stvarnost stvorena je operacijama izraelske vojske koje će ostaviti dubok trag na cijeli region na dugi niz godina, piše izraelski list.

Razaranja su posebno primjetna u područjima kroz koja je prošla izraelska vojska (Anadolija)

Izraelski list Haaretz koristio je fotografije iz zraka prije i nakon početka rata u Pojasu Gaze koji je još u toku, kako bi ukazao na razmjere masovnih razaranja koje je izazvala izraelska vojska, opisujući prizore slične onima koji se mogu vidjeti nakon korištenja atomske bombe.

U izvještaju pod naslovom “Stanovnici Gaze pobjegli su iz svojih domova… nemaju gdje da se vrate”, list piše: “Sateliti otkrivaju razmjere masovnog razaranja nanesenog Pojasu Gaze. Nova stvarnost stvorena je operacijama izraelske vojske koje će ostaviti dubok trag na cijeli region na dugi niz godina”.

List je istakao da je stotine hiljada stanovnika Gaze raseljeno iz svojih domova, a velika područja Pojasa su uništena.

On je rekao da su stanovnici, vojni zvaničnici i novinari opisali prizore masovnog razaranja, a jedan od njih (kojeg nije imenovao) rekao je nakon posjete sjeveru Gaze: “To je prizor sličan onome koji se može vidjeti nakon bacanja atomske bombe”.

Dodao je da je tačna procjena razaranja težak zadatak zbog rata koji je još u toku, a s obzirom na to da izraelska vojska nameće ograničenja ulasku novinara, moguće je napraviti mapu razaranja pomoću satelitskih snimaka, koji pokazuju da je vjerovatno najmanje polovina zgrada u Pojasu Gaze oštećeno ili uništeno, prema američkim istraživačima.

On je dodao da se najveći dio razaranja dogodio u sjevernoj Gazi, ali se žestoke borbe vode i na jugu, kako pokazuju satelitski podaci.

Gorka ljudska stvarnost

Ujedinjene nacije kažu da je oko 1,7 miliona stanovnika Pojasa Gaze napustilo svoje domove tokom rata, većina njih su sada na jugu, a ogromna šatorska naselja postavljena su duž egipatske granice.

“Pojavila se nova humanitarna, sigurnosna i diplomatska realnost, koja će oblikovati region u narednom periodu”, navodi list.

Dodaje se da izvještaji o ratu uveliko potvrđuju uništavanje domova, poslovnih zgrada, vodovodne i sanitarne infrastrukture, medicinskih objekata, škola, univerziteta, džamija, crkava, trgovačkih centara, prodavnica, tvornica hrane i centara za pomoć, puteva, arheoloških nalazišta, a oštećena su i groblja.

Ističe da je jedan od prvih koraka izraelske vojske bio naredba stanovnicima sjevernog Pojasa da krenu prema jugu, kazavši da su hiljade brzo pobjegle, a agresivna kampanja bombardovanja koju je pokrenula izraelska vojska nastavila se bez prekida, osim kratkog primirja u novembru prošle godine kada je izvršena razmjena izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.

Haaretz je nastavio, koristeći satelitske snimke: “Izraelsko bombardovanje iz zraka, kopna i mora brzo je izazvalo ogromnu štetu širom Pojasa Gaze.”

List je objavio da je najmanje polovina zgrada u Pojasu Gaze vjerovatno oštećena ili uništena od 29. januara, kako tvrde američki istraživači Cory Scheer i Jamon van den Hoek, koji su koristili satelitsku analizu za kreiranje svoje karte.

Masovno uništenje

Dva američka istraživača su istakla da njihova mapa ne pokazuje tačan stepen oštećenja svake zgrade. Ali ono što pokazuje jeste to da je najveća šteta načinjena u sjevernoj Pojasu, a da je ista velika i na jugu”, dodaje se.

“Mapa pokazuje da su se masovna razaranja dogodila u gradu Gazi, gdje se nalazi glavna koncentracija civilne infrastrukture u Pojasu. Čak i da ti civilni objekti nisu bombardovani, oni se nalaze u srcu područja koja su bila izložena teškom bombardovanju i biće potrebno dosta vremena i truda da se život tamo vrati u normalu”, nastavlja Haaretz.

Ističe da su Ujedinjene nacije izvijestile da je 60 posto stambenih jedinica oštećeno ili uništeno, prema podacima od početka februara ove godine.

Ujedinjeni narodi navode da je oštećeno 390 obrazovnih objekata, 20 vodovodnih i sanitarnih objekata, 183 džamije i tri crkve. Zgrade vlade, uključujući palestinski parlament u Gazi, oštećene su ili uništene.

List je objavio da satelitski snimci, naprimjer, ukazuju na uništenje cijelog istočnog dijela kvarta Shujaiya, u istočnom dijelu grada Gaze.

Dodao je da naselje Shujaiya nije jedino područje koje je pretrpjelo tako masovno razaranje, jer su brojne čitave zgrade sravnjene sa zemljom. Tu su i Beit Hanoun (sjever), kampovi Bureij i Maghazi, te gradovi Juhr al -Dik (centralni dio), Bani Suhaila i Khirbet Khuza'a (jug).

‘Šokantno podsjećanje na ponavljaje Nakbe’

Dodaje da se na slikama vidi i mnogo kratera nastalih od bombi, “pa čak i ogromna Davidova zvijezda koju su vojnici iskopali u zemlji u blizini Al-Azhar univerziteta u četvrti Al-Rimal, koja je bila luksuzna četvrt u gradu Gazi”.

List spominje da su razaranja posebno primjetna u područjima kroz koja je prošla izraelska vojska, kao što je južni ulaz za izraelsku vojsku u Pojas Gaze, paralelno s obalom, a široko rasprostranjena razaranja se pojavljuju i u naselju Al Awda u gradu Gazi, blizu obale i pored izbjegličkog kampa Beach.

List je istakao da je izraelska kampanja bombardovanja primorala na bijeg stotine hiljada ljudi na jug, a mnoge Palestince ovaj bijeg i raseljavanje iz njihovih domova šokantno podsjećaju na ponavljanje Nakbe iz 1948. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije