WHO predviđa: Novi slučajevi raka porast će za 77 posto do 2050.

Procjenjuje se da je 2022. bilo 20 miliona novih slučajeva raka, a do 2050. predviđa se više od 35 miliona novih slučajeva.

Procjenjuje se da je 2022. bilo 9,7 miliona smrtnih slučajeva od raka (Reuters)

Broj novih slučajeva raka na globalnom nivou dosegnut će 35 miliona 2050. godine, 77 posto više od cifre zabilježene 2022. godine, prema predviđanjima Agencije za rak Svjetske zdravstvene organizacije.

Istraživanje koje je provela Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (IARC) navodi duhan, alkohol, pretilost i zagađenje zraka kao ključne faktore predviđenog porasta.

“Više od 35 miliona novih slučajeva raka predviđa se 2050”, piše u saopćenju IARC-a, što je povećanje od 77 posto u odnosu na oko 20 miliona slučajeva dijagnosticiranih 2022. godine.

“Sigurno nove procjene naglašavaju razmjere karcionoma danas i doista sve veći teret karcinoma koji se predviđa u sljedećim godinama i desetljećima”, rekao je za Al Jazeeru Freddie Bray, voditelj nadzora raka pri IARC-u.

Procjenjuje se da je 2022. bilo 9,7 miliona smrtnih slučajeva od raka, navodi IARC u saopćenju uz svoj polugodišnji izvještaj zasnovan na podacima iz 185 zemalja i 36 vrsta raka.

U prosjeku jedna od pet osoba tokom života oboli od raka, a jedan od devet muškaraca i jedna od 12 žena umire od te bolesti, dodaje se.

„Brzo rastuće globalno opterećenje rakom odražava i starenje i brojčani rast stanovništva, kao i promjene u izloženosti ljudi rizičnim faktorima, od kojih su neki povezani sa socioekonomskim razvojem. Duhan, alkohol i pretilost ključni su faktori koji stoje iza sve većeg broja oboljelih od raka, a onečišćenje zraka i dalje je ključni pokretač ekoloških faktora rizika,” saopćili su iz IARC-a.

Opterećenje na one s nižim dohotkom

IARC je također istaknuo da opasnost od raka varira ovisno o tome gdje pacijent živi.

Očekuje se da će najrazvijenije zemlje zabilježiti najveći porast u broju slučajeva, s dodatnih 4,8 miliona novih slučajeva predviđenih u 2050. u usporedbi s procjenama za 2022, saopćila je agencija.

Ali u smislu postotaka, zemlje na donjem rubu Indeksa ljudskog razvoja (HDI) – koji koriste Ujedinjeni narodi kao pokazatelj društvenog i ekonomskog razvoja – doživjet će najveći proporcionalni porast, do 142 posto.

U međuvremenu se predviđa da će zemlje u srednjem rasponu zabilježiti porast od 99 posto, navodi se.

“Jedan od najvećih izazova s kojima se susrećemo jest proporcionalno povećanje opterećenosti rakom koje će biti najizraženije u zemljama s nižim prihodima i nižim ljudskim razvojem”, rekao je Bray za Al Jazeeru.

“Te će se zemlje suočiti sa projiciranim povećanjem od više od udvostručavanja tereta do 2050.”

“A ovo su uglavnom zemlje koje trenutno nisu dobro opremljene da se stvarno nose s problemom raka. I problem će samo postati veći i bit će više pacijenata u onkološkim bolnicama u budućnosti.”

Bray je rekao da, iako postoji više od 100 različitih tipova raka, pet najčešćih vrsta čini oko 50 posto slučajeva.

“Rak pluća je najčešći rak u svijetu … posebno kod muškaraca, dok je rak dojke zasigurno najčešći rak kod žena”, rekao je.

IARC je također rekao da različite vrste raka sada sve više pogađaju stanovništvo kako se mijenja način života. Na primjer, rak debelog crijeva sada je treći najčešći rak i drugi po broju smrtnih slučajeva. Rak debelog crijeva povezan je posebno s dobi, kao i s faktorima načina života poput pretilosti, pušenja i konzumiranja alkohola.

“Trebalo bi se mnogo više ulagati u ranu dijagnozu i otkrivanje [raka]. Trebalo bi puno više ulagati u prevenciju bolesti”, kao i u palijativnu skrb za oboljele, rekao je Bray.

Izvor: Al Jazeera i agencije