U Gazi pronađena masovna grobnica, Palestinci traže međunarodnu istragu

Tijela palestinskih zatvorenika u plastičnim vrećama otkrivena su u blizini škole u sjevernom dijelu Pojasa Gaze.

Palestinci ukopavaju tijela ubijenih u masovnu grobnicu u Rafahu (Anadolija)

Palestinske vlasti zatražile su međunarodnu istragu nakon što je u Gazi pronađena masovna grobnica s tijelima palestinskih zatvorenika u stanju raspadanja, koji su imali poveze na očima i lisice na rukama.

Najmanje 30 tijela pronađeno je u “crnim plastičnim vrećama” u blizini škole Hamad u sjevernoj Gazi, a palestinski dužnosnici optužuju izraelske vojnike da su civile ubili “u stilu pogubljenja”.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na međunarodnu istragu onoga što je opisalo kao izraelske “masakre”, zahtijevajući da tim posjeti Gazu “kako bi otkrio istinu i dimenzije genocida kojem su izloženi”.

Svjedoci su rekli za Al Jazeeru da su ljudima stavljali poveze na oči, mučili ih i ubijali, nakon čega su ih stavljali u vreće.

Od teškog raspadanja do skeleta

“Dok smo čistili, naišli smo na hrpu šute unutar školskog dvorišta. Bili smo šokirani kada smo saznali da su pod tom gomilom deseci tijela”, rekao je jedan svjedok za Al Jazeeru.

“U trenutku kada smo otvorili crne plastične vreće, pronašli smo tijela, već raspadnuta. Imali su poveze na očima te vezane ruke i noge”, dodao je.

“Na rukama i nogama su im bile plastične lisice, a preko očiju platnene trake.”

Hamas je rekao da bi organizacije za ljudska prava trebale “dokumentirati” masovnu grobnicu.

“Ovaj gnusni i drugi zločini koje su počinili neonacisti protiv našeg naroda ostat će prokletstvo koje ih proganja. Doći će dan kada će odgovarati za svoju brutalnost i zločine koji premašuju najstrašnije povrede poznate čovječanstvu u modernoj eri”, rekla je palestinska oružana grupa u izjavi na Telegramu.

Al Jazeerin novinar Tareq Abu Azzoum, koji je izvještavao iz Rafaha u južnoj Gazi, rekao je da se “stanje ovih tijela kreće od teško raspadnutih do skeletnih ostataka, što otežava njihovu identifikaciju”.

Palestinska advokatica za ljudska prava Diana Buttu izjavila je u četvrtak za Al Jazeeru da je ovaj incident “upravo razlog zašto je Izrael izveden pred Međunarodni sud pravde”.

Buttu dodaje da je otkrivena masovna grobnica “jasan ratni zločin” te tvrdi da se to mora istražiti.

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da preduzme “sve mjere u okviru svoje moći” kako bi izbjegao palestinske žrtve i djela koja bi mogla predstavljati “genocid”.

‘Dokaz o oblicima genocida’

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je otkriće masovne grobnice dokaz o oblicima “genocida koji su počinile okupacijske snage protiv našeg naroda u Pojasu Gaze bez odgovornosti ili nadzora”.

Palestinske zatvorenike izraelske snage rutinski zlostavljaju, podvrgavaju ih sedmicama zatvaranja na nepoznatim lokacijama, premlaćuju i verbalno zlostavljaju.

Prošlog mjeseca zvaničnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvao je na prekid izraelskog zlostavljanja palestinskih zatočenika i rekao da je susreo muškarce koji su sedmicama bili zatočeni i pretučeni i s povezima na očima.

“Riječ je o muškarcima koje su izraelske sigurnosne snage zatočile na nepoznatim lokacijama na period između 30 i 55 dana”, rekao je Ajith Sunghay, UN-ov predstavnik za ljudska prava.

“Ima izvještaja o muškarcima koji su nakon toga pušteni, ali samo u pelenama bez ikakve adekvatne odjeće po ovom hladnom vremenu”, rekao je, dodavši da nije jasno zašto su ih tjerali da nose pelene, ali da su “bili vidno šokirani i potreseni kad sam ih sreo”.

Nekoliko videosnimaka koje je izraelska vojska podijelila od početka rata pokazuju stotine palestinskih muškaraca u donjem rublju kako sjede napolju na hladnoći, ponekad i zavezanih očiju. Na nekoliko snimaka vide se i žene i djeca.

Izvor: Al Jazeera