Tajland deportovao disidentsku rusku rok-grupu u Izrael

Zagovornici ljudskih prava upozorili su na opasnost od slanja članova grupe Bi-2 u Rusiju gdje bi mogli biti progonjeni zbog protivljenja ratu u Ukrajini.

Aleksandr 'Shura' Uman i Yegor 'Lyova' Bortnik tokom koncerta rok-grupe Bi-2 u Moskvi u decembru 2011. (Pavel Golovkin/AP Photo)

Tajland je deportovao u Izrael članove disidentskog rusko-bjeloruskog rok-benda koji kritikuje rat Moskve u Ukrajini, nakon što su privedeni jer su nastupali bez dozvole.

Članovi grupe Bi-2 stigli su “sigurno” u Tel Aviv u srijedu navečer, objavili su na Facebooku. Zagovornici ljudskih prava upozorili su grupu da će se suočiti s teškim progonom jer su govorili protiv ruskog rata u Ukrajini ako budu vraćeni u Rusiju.

Tajlandske vlasti privele su članove Bi-2 jer su bez dozvole radili na turističkom otoku Phuket.

Sudbina benda izazvala je međunarodno negodovanje, zbog čega su tajlandski imigracijski službenici dali bendu izbor deportacije na drugo odredište ako se osjećaju nesigurnima vratiti se u Rusiju. Tajlandsko vijeće za nacionalnu sigurnost, kojim predsjedava premijer Srettha Thavisin, preuzelo je slučaj u srijedu.

Nekoliko članova grupe, koja je bila smještena u Izraelu 1990-ih, ima dvojno državljanstvo, uključujući izraelsko i australsko.

Zamjenik šefa policije Surachate Hakparn potvrdio je da je bend zatražio deportaciju u Izrael.

Pod pritiskom

Članovi benda uhapšeni su prošle sedmice nakon što su svirali na Phuketu, južnom otoku popularnom među ruskim turistima.

Tajlandski dužnosnici rekli su da su zadržani zbog nastupa bez odgovarajućih radnih dozvola i prebačeni u imigracijski pritvor u Bangkoku.

VPI Event, organizator turneje benda na Tajlandu, koja je, također, uključivala nastup u Pattayi, naveo je da su sve potrebne dozvole dobivene, ali je bendu greškom izdana turistička viza.

VPI je optužio ruski konzulat da je od decembra vodio kampanju za otkazivanje koncerata i rekao da su se suočili s “pritiskom bez presedana” dok su tražili oslobađanje benda.

Ratna kritika

Bend Bi-2, koji je osnovan u Minsku u Bjelorusiji, popularan je u Rusiji.

Rusko ministarstvo pravosuđa označilo je pjevača Yegora Bortnicka “stranim agentom” nakon što je prošle godine na internetu kritizirao predsjednika Vladimira Putina.

Alexandr Uman iz alternativnog rok-benda Bi-2 nastupa u Portugalu 6. jula 2023. (Horacio Villalobos/Getty Images)

Jedan od osnivača benda otvoreno je osudio Putinovu vladu, rekavši da zbog nje osjeća “samo gađenje” i optužujući dugogodišnjeg vođu da je “uništio” Rusiju.

Nekoliko njihovih koncerata otkazano je 2022. nakon što su odbili svirati na mjestu s transparentima koji podržavaju rat u Ukrajini, nakon čega su napustili Rusiju.

Ljudska prava

“Iako su svi sigurni, i dalje želimo da tajlandske vlasti striktno poštuju procedure hapšenja”, rekao je advokat za ljudska prava Pornpen Khongkachonkiet novinskoj agenciji AFP.

“Moglo se dogoditi meni, vama i drugima bez međunarodne pažnje kakvu je ovaj slučaj dobio.”

Phil Robertson, zamjenik direktora za Aziju u Human Rights Watchu (HRW), rekao je da je Tajlandsko ministarstvo vanjskih poslova prepoznalo “važnost poštivanja načela ljudskih prava” time što nije poslalo bend da se “suoči s progonom” u Rusiji.

Robertson je rekao da, iako je “Tajland osjetljiv na učinkovitu manipulaciju većih država koje provode transnacionalnu represiju”, međunarodni pritisak i globalna zabrinutost odigrali su značajnu ulogu.

“Tajland je shvatio da ne treba steći mnogo neprijatelja, slušajući ruske nagovore u ovom slučaju.”

Izvor: Al Jazeera i agencije