Stručnjaci UN-a osuđuju napade na novinare u Gazi

Stručnjaci UN-a sugeriraju da izraelske snage ‘namjerno ciljaju’ novinare kako bi onemogućili njihovo izvještavanje.

Porodica, kolege i prijatelji na sahrani novinara televizije Al-Quds Cebra Abu Hedrusa u u Deir el-Balahu (Anadolija)

Stručnjaci Ujedinjenih nacija osudili su smrtonosne napade na novinare i medijske radnike u Gazi, pozivajući Izrael da omogući ulazak novinara u opkoljene teritorije i osigura njihovu zaštitu.

U saopćenju objavljenom u četvrtak, stručnjaci su rat u Gazi opisali kao “najopasniji sukob za novinare u novijoj historiji”.

“Uznemirujući su izvještaji o napadima na novinare, uprkos tome što su nosili prepoznatljive jakne i kacige s natpisom ‘press’ ili su putovali u označeniim novinarskim vozilima. To bi mogao biti nagovještaj da su ubistva, ranjavanja i pritvaranja strategija koju izraelske snage namjerno provode kako bi opstruisale rad medija i onemogućilo njihovo izvještavanje”, naveli su.

Među stručnjacima su Irene Khan, specijalna izvjestiteljica UN-a za slobodu izražavanja, Francesca Albanese, specijalna izvjestiteljica UN-a za Palestinu i Morris Tidball-Binz, specijalni izvjestilac UN-a za vansudska pogubljenja.

Pozivajući se na izvještaje UN-a, u saopćenju je navedeno da je od početka rata u Gazi ubijeno više od 122 novinara i medijskih radnika. Tokom napada 7. oktobra ubijena su četiri izraelska novinara, dok su tri libanska novinara ubijena u izraelskom granatiranju.

“Odajemo posebno priznanje hrabrosti i otporu novinara i medijskih radnika u Gazi koji svakog dana, obavljajući svoju dužnost, stavljaju vlastite živote na kocku, dok se u isto vrijeme suočavaju s mnogim poteškoćama i tragičnm gubitkom kolega, prijatelja i porodica u jednom od najkrvavijih, najnemilosrdnijih sukoba našeg vremena”, naveli su stručnjaci.

Dužnosnici UN-a osvrnuli su se slučaj šefa Al Jazeerinog dopisništva u Gazi Waela Dahdouha, čija su supruga Amna, sin Mahmoud, kći Sham i unuk Adam ubijeni u izraelskom zračnom napadu u oktobru.

Dahdouh je nakon toga ranjen u napadu izraelskog drona u kojem je ubijen njegov kolega, Al Jazeerin snimatelj Samer Abudaqa. Prošlog mjeseca, njegov najstariji sin Hamza – novinar koji je radio za Al Jazeeru – ubijen je u izraelskom napadu zajedno sa kolegom novinarom Mustafom Thurayom.

‘Ratni zločini’

“Prema međunarodnom humanitarnom pravu, novinari, kao i civili, moraju biti zaštićeni. Ciljani napadi i ubistva novinara su ratni zločini”, rekli su stručnjaci UN-a. Pozvali su na nepristrane istrage o ubistvima novinara.

Grupe za slobodu medija upozorile su na očite napade na novinare u Gazi.

Osim ubistava, Izrael je u posljednjih nekoliko mjeseci pojačao napade na medijske radnike širom okupiranih palestinskih teritorija.

Prema Komitetu za zaštitu novinara, od 7. oktobra je u Izraelu i na palestinskim teritorijima uhapšeno 25 novinara.

“Ostali su bili izloženi napadima, prijetnjama, kibernetičkim napadima i cenzuri”, saopćila je nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku.

Napadi na novinare u Gazi uslijedili su usred sve većeg nasilja na palestinskoj teritoriji. Dužnosnici UN-a i humanitarne grupe navode da je riječ o jednom od najrazornijih sukoba u modernom dobu.

Izrael je od 7. oktobra ubio više od 27.000 Palestinaca, a veliki dio teritorije sravnio sa zemljom dok nastavlja svoju vojnu ofanzivu.

“Razaranje i broj civilnih žrtava u Gazi u tako kratkom periodu potpuno su bez presedana”, rekao je šef UN-a Antonio Guterres prošlog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera