SAD uveo sankcije četvorici Izraelaca zbog nasilja na Zapadnoj obali

Naredba je donesena u trenutku sve većeg pritiska na Bidenovu administraciju zbog podrške izraelskoj razornoj vojnoj kampanji u Gazi, u kojoj je ubijeno više od 27.000 ljudi.

Izraelske snage izvode svakodnevne napade na okupiranu Zapadnu obalu od 7. oktobra (Anadolija)

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je novu izvršnu naredbu kojom se odobravaju sankcije protiv izraelskih doseljenika koji su napali Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i stavljanje četiri osobe na crnu listu.

“Ova [izvršna] naredba omogućit će Sjedinjenim Američkim Državama izricanje finansijskih sankcija pojedincima koji vrše određene radnje ili u njima učestvuju, poput prijetnji nasiljem protiv civila, zastrašivanja civila kako bi ih natjerali da napuste svoje domove, uništavanje ili zapljenu imovine ili angažovanje u terorističkim aktivnostima na Zapadnoj obali”, navedeno je u saopćenju Bijele kuće.

Naredba je izdata u trenutku sve većeg pritiska na Bidenovu administraciju zbog podrške izraelskoj razornoj vojnoj kampanji u Gazi, u kojoj je ubijeno više od 27.000 ljudi.

Odlukom se zabranjuje pojedincima pristup američkom finansijskom sistemu, zamrzava im se sva imovina koja je već pod američkom jurisdikcijom i zabranjuje im se ulazak u SAD, izjavila su dva visokopozicionirana zvaničnika Bidenove administracije. Američkim državljanima je također općenito zabranjeno da posluju s njima, prenosi Anadolija.

Sankcije za počinitelje nasilja

Zvaničnici su potvrdili da su četiri osobe kažnjene za različite aktivnosti, uključujući učešće u nasilju nad Palestincima, zastrašivanje, uništavanje imovine, prisilno raseljavanje palestinskih civila i prijetnje beduinskim zajednicama.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan uputio je zvaničnike kabineta na opcije politike za počinitelje nasilja, a državni sekretar Antony Blinken najavio je u decembru vizne sankcije protiv onih za koje je utvrđeno da su počinili nasilje.

Jedan od zvaničnika potvrdio je da je Bidenova administracija obavijestila izraelske zvaničnike o ovim potezima.

On je negirao izvještaje da SAD razmatraju sankcije za izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha ili ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira – dvojicu ekstremno desničarskih političara koji su bili na čelu pokreta doseljenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije