Počinje suđenje aktivistici Greti Thunberg u Londonu

Švedska aktivistica je uhapšena tokom protesta u blizini hotela InterContinental u Londonu dok su se u njemu sastajali direktori naftnih kompanija.

Thunberg je ranije na Prekršajnom sudu u Westminsteru rekla da blokiranjem ulaza u hotel nije kršila Zakon o javnom redu iz 1986. (Reuters)

Klimatskoj aktivistici Greti Thunberg danas počinje suđenje za prekršaj protiv javnog reda i mira nakon protesta u centru Londona prošle godine.

Ta 21-godišnjakinja iz Švedske uhapšena je tokom protesta u blizini hotela InterContinental u Londonu 17. oktobra, dok su se u njemu direktori naftnih kompanija sastajali na događaju Energy Intelligence Forum, prenosi Hina.

Thunberg i još dvoje demonstranata iz organizacija Fossil Free London (FFL) i Greenpeace izjasnili su se u novembru na Prekršajnom sudu u Westminsteru da blokiranjem ulaza u hotel nisu kršili Zakon o javnom redu iz 1986.

Očekuje se da će na isti sud stići u četvrtak na suđenje, koje će trajati dva dana.

‘Obračun s aktivistima’

Aktivistica britanskog Greenpeacea Maja Darlington ocijenila je da “progon Grete i drugih mirnih demonstranata pokazuje da je vladi više stalo do povećanja profita naftnih šefova nego do borbe za životnu budućnost svih nas”.

Umjesto “obračuna s klimatskim aktivistima”, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva “trebala bi prisiliti Shell i ostatak naftne industrije da prestanu s bušenjem i počnu plaćati za štetu koju uzrokuju našoj planeti i svima koji žive na njoj”, rekla je Darlington.

Organizacija Fossil Free London koja se bori protiv upotrebe fosilnih goriva, također, stoji uz Thunberg i demonstrante: “Ujedinjeno Kraljevstvo kriminalizira miroljubive klimatske aktiviste poput Grete, dok u londonskim hotelima prostire crveni tepih za klimatske kriminalce”, rekla je glasnogovornica FFL-a Joanna Warrington.

Izvor: Agencije