London i Washington razmatraju opcije za priznavanje države Palestine

Izraelski masakri počinjeni tokom rata u Pojasu Gaze primorali su velike sile da počnu češće govoriti o dvodržavnom rješenju, ali pod uslovima koje su one postavile.

Blinken i Sunak ističu potrebu da se garantira sigurnost Izraela (Agencije)

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da se moraju poduzeti određeni koraci prije priznavanja palestinske države, dok američki portal prenosi da je državni sekretar Anthony Blinken zatražio od Sate Departmenta da razmotri opcije u vezi s priznavanjem te države.

Sunak je objasnio da se Hamas prvo mora ukloniti iz Gaze, a da Palestinska vlada mora biti uspostavljena u Gazi i na Zapadnoj obali. Također, potrebno je izraditi konkretan plan za reformu i podršku Palestinskoj vlasti te razviti plan za obnovu Gaze, osim postizanja dvodržavnog rješenja.

Britanski premijer je potvrdio podršku svoje zemlje Izraelu i potrebu da mu se ukloni, kako je to opisao, “teroristička prijetnja” te da mu se garantira trajna sigurnost.

Kada je riječ o ratu u Gazi, Sunak je izrazio duboku zabrinutost Britanije zbog humanitarne situacije u Gazi, rekavši da njegova zemlja radi na tome da se dopreme veće količine pomoći.

Blinkenova vizija

U tom kontekstu, američki portal Axios citirao je američkog zvaničnika koji je rekao da je razmatranje opcija u vezi s priznavanjem palestinske države jedno od pitanja koje je američki državni sekretar Anthony Blinken zatražio od State Departmenta da uzme u obzir.

Američki portal dodaje kako je Blinken zatražio da se razmotri i pitanje forme demilitarizirane palestinske države na osnovu drugih modela iz cijelog svijeta.

Američki zvaničnik je rekao kako je svrha tih razmatranja sagledati opcije za implementaciju dvodržavnog rješenja na način koji “garantira sigurnost Izraela”.

Naglasio je da je Bijela kuća upoznata s razmatranjima koja su u toku te da Blinken nije potpisao nikakvu novu politiku i da je State Department u procesu izrade velike liste opcija.

Axios je, također, citirao glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući koji je rekao da je dugogodišnja politika Sjedinjenih Američkih Država da svako priznanje palestinske države mora doći kroz direktne pregovore između dvije strane, a ne kroz jednostrano priznanje u Ujedinjenim narodima te da se ova politika nije promijenila.

Američki portal je objavio, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika, da zvaničnici u administraciji predsjednika Joea Bidena smatraju da bi priznanje palestinske države trebalo biti prvi, a ne posljednji korak u pregovorima za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba. Napori da se pronađe diplomatski izlaz iz rata u Gazi otvorili su vrata za ponovna promišljanja mnogih starih američkih paradigmi i politika.

Operacija Potop Al-Aksa, koju je palestinski otpor pokrenuo 7. oktobra te napad bez presedana koji je izveden na Izrael oživjeli su razgovore o potrebi pronalaženja trajnog rješenja za sukob i ponovno stavile u prvi plan rješenje s dvije države nakon godina zanemarivanja.

Također, izraelski masakri počinjeni tokom rata u Pojasu Gaze, u kojima je do danas poginulo oko 27.000 osoba, a blizu 67.000 ih je ranjeno, primorali su velike sile da počnu češće govoriti o dvodržavnom rješenju, ali pod uslovima koje su one postavile.

Izvor: Al Jazeera i agencije